Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejsme teroristé, proč to musíme pořád vysvětlovat? Americký muslimský herec vypráví

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

New York - Být muslimem v Americe je čím dál těžší, varuje americký herec muslimského původu Aziz Ansari. Republikánský kandidát v boji o Bílý dům Donald Trump podle něj vše jen zhoršuje místo aby hledal racionální řešení.

„'Nechoď nikam poblíž mešity,' řekl jsem matce. 'Dělej všechny své modlitby doma, ano?' 'Nikam nepůjdeme,' odpověděla. Jsem syn muslimských imigrantů. Tento text jsem zveřejnil kvůli hroznému útoku v Orlandu na Floridě. Uvědomil jsem si, jak strašné je říci americkým občanům, aby si dávali pozor na to, jak se modlí," píše v komentáři pro list New York Times herec, režisér a scénárista muslimského původu Aziz Ansari. Češi ho mohou znát například ze seriálu Scrubs: Doktůrci.

V textu také vysvětluje, jak obtížné je v současné době být americkým muslimem. „V naší kultuře, když si lidé představí 'muslima', v jejich hlavách se obvykle neobjeví nositelka Nobelovy ceny za mír Malála Júsufzajová, basketbalista Kareem Abdul-Jabbar nebo kluk, který opustil chlapeckou skupinu One Direction. Je to strašidelná teroristická postava ze seriálu nebo nějaké monstrum ze zpráv," píše.

Poukazuje na to, že republikánský prezidentský kandidát Donald Trump a jemu podobní „chrlí projevy nenávisti a předsudky dosahují nové úrovně". Je to hluboce zakořeněné a děsivé a ovlivňuje to, jak lidé žijí, pracují a modlí se. Nutí mě to bát se o mou rodinu. Nedává to smysl," tvrdí herec.

V USA žije 3,3 miliony muslimů, teroristů je mezi nimi minumum

Připomíná, že ve Spojených státech žije asi 3,3 milionu americký muslimů a že po útoku v Orlandu FBI vyšetřuje asi 1000 potenciálních „domácích násilných extremistů", z nichž je většina s největší pravděpodobností nějakým způsobem ve spojení s Islámským státem. „Jsou-li na tomhle seznamu jen američtí muslimové, jde o 0,03 procenta muslimské americké populace. Máte-li to zaokrouhlit, je toto číslo je 0 procent. Drtivá většina muslimských Američanů má tolik společného s tímto monstrem v Orlandu, jako jakákoli bílá osoba s některým z bílých teroristů, kteří stříleli v kině či škole nebo potratové klinice," argumentuje Ansari.

„Zeptal jsem mladé kamarádky, muslimské ženy ve věku 20 let, jaký pocit měla po útoku. 'Cítím se opravdu špatně, protože si lidé myslí, že mám víc společného s tím psychopatickým idiotem než se zabitými nevinnými lidmi,' řekla mi. 'Je mi opravdu zle, že budu muset zase vysvětlovat, že nejsem terorista pokaždé, když je nějaký střelec hnědé pleti.'" popisuje herec, co někteří muslimové prožívají.

On sám je prý nevěřící, ale kdokoliv kdo prý jen vzdáleně vypadá jako muslim, prý pocity této dívky chápe a někdy je prožil. On sám přiznává, že je na tom o něco lépe, protože ho lidé znají jako herce. „Když se na mě někdo divně dívá, většinou je to proto, že si se mnou chtějí udělat selfie, než že si myslí, že jsem terorista. Ale pamatuji si, jaké to může být. Několik měsíců po 11. září jsem šel domů ze školy. Muž přes ulici na mě z auta ukazoval a řval, že jsem terorista," vzpomíná.

Miliony nevinných muslimů jsou podle Trumpa spolupachateli útoků

A právě jedovatá a nenávistná rétorika Trumpa je podle něj velmi podobná tomu, co pořvával muž z auta. „On tvrdí, že lidé v americké muslimské komunitě 'vědí, kdo jsou ti špatní', což znamená, že miliony nevinných lidí jsou podle něj jaksi spoluviníky těchto hrozných útoků. Nejen že je zarputilý, ale také nepřispívá k řešení skutečných problémů způsobených teroristickými útoky," obviňuje ho Ansari.

Poukazuje na fakt, že od 11. září došlo v zemi k 49 masovým střelbám, z nichž více než polovinu spáchali muži-běloši. „Pochybuji, že od pana Trumpa uslyšíme řeč, kde by se ptal, zda bílí muži mohou orgánům říci, kdo jsou ti špatní, nebo kde by dokonce volal po omezení svobody bílých mužů," říká herec muslimského původu.

Způsob, jak snížit riziko terorismu, je podle něj prostý – zabavit zbraně z rukou psychicky labilních lidí a těch, kteří mají násilnou minulost, a dát tyto lidi na seznam sledovaných FBI. Místo toho se ale podle něj američtí zákonodárci přiklání na stranu střelecké asociace. Dodává, že zatímco osoby podezřelé z terorismu mohou legálně koupit zraně, lidé si stále nemohou do letadla vzít velkou lahev šamponu.

Muslimové 11. září neoslavovali

„Xenofobní rétorika byla pro pana Trumpa zásadní bod kampaně dlouho před útokem v Orlandu. Je to člověk, který nastartoval svůj prezidentský boj tím, že Mexičany nazval 'násilníky', kteří 'přináší drogy' do této země. Často říkal, že muslimové v New Jersey jásali v ulicích dne 11. září 2001. I když to bylo mnohokrát vyvráceno. Já nevím, co ten den dělal každý americký muslim, ale mohu vám říci, co dělala moje rodina. Studoval jsem na N.Y.U., a žil jsem v blízkosti World Trade Center. Když byla zasažena druhá budova, mluvil jsem zrovna po telefonu s mou matkou, která mi volala, aby mi řekla, že mám opustit svou kolejní budovu," vzpomíná.

„Ten vtíravý zvuk, když letadlo narazilo do druhé věže, je navždy zakořeněn v mé hlavě. Moje kolej byla dost blízko, takže se při nárazu otřásla. Měl jsem strach o svůj život, stejně jako mí kolegové studenti. Panicky jsem vyběhl do ulic Manhattanu. Moje rodina, neschopná mě zastihnout na mobilu, byla vyděšená a bála se o mé bezpečí, zatímco sledovala pád věží. Nebylo tam absolutně žádné fandění. Jen smutek, hrůza a strach," dodal Ansari.

Témata:  muslimové USA Donald Trump

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy