reklama

Petice za setrvání v EU

Britský premiér David Cameron v rámci svého proslovu, ve kterém oznámil i svou rezignaci, jasně prohlásil, že „venku znamená venku," tedy že pro Británii není cesty zpět. I tak se ale lidé nevzdávají a podepisují petici, ve které žádají nové referendum, mnozí protestují i na sociálních sítích a doufají, že Británie nějak nakonec v EU zůstane.

Server podotýká, že teoreticky by setrvání Británie v EU možné bylo. „Politika a legislativa ohledně odchodu z EU je tak nejasná a bezprecedentní, že jejich přání není až zas tak zbožné. Jen z většiny. Teoreticky je možné všechno."

První možností je opakování referenda, které již požaduje ona zmíněná petice. Ta během několika dní nasbírala již přes 3 miliony podpisů a ze zákona se jí tak zabývá britský parlament.

Bude se referendum opakovat?

Server upozorňuje, že mezi signatáři nejsou jen zklamaní lidé, kteří hlasovali pro setrvání v EU, ale i ti, kteří hlasovali pro brexit a nyní s ohledem na finanční a politický chaos, který nastal, změnili svůj názor.

Jak také server uvádí, referendum není právně závazné. Dokud Británie formálně nezahájila proces vystoupení z EU podle Článku 50, referendum by teoreticky mohlo být opakováno znovu a znovu.

Server připomíná, že by v rámci EU ignorování výsledků referenda nebylo ničím neslýchaným. Poukazuje například na irské hlasování o Lisabonské smlouvě z roku 2008 nebo řecké hlasování o podmínkách záchranného balíčku pro Řecko. I tak je ale podle serveru šance, že k tomu dojde v případě Británie, 1:15 (asi 6,67 %).

Tam a zase zpátky?

Další možností by bylo vystoupit z EU, vyjednat s Bruselem lepší podmínky a následně odhlasovat opětovný vstup do EU, jak to naznačil například bývalý starosta Londýna Boris Johnson.

Ačkoliv prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker jasně řekl, že by nic podobného nepřipustil, německá kancléřka Angela Merkelová by podle serveru mohla být této variantě nakloněna. To by ale vyžadovalo vyjednání nových podmínek ohledně volného pohybu osob v rámci EU, se kterým by musely souhlasit ostatní členské státy. Celkově server této možnosti dává šanci 1:9 (asi 11,1 %).

Rozhodnutí v referendu by také mohl zvrátit britský parlament, který má svrchovanou autoritu a jehož členové jsou převážně pro EU. I pokud by premiér rozhodl o uplatnění Článku 50, parlament by toto rozhodnutí mohl zrušit. Šanci tomu server dává 3:20 (15 %).

Brexit přesto vítězí

Na podzim by také ve Velké Británii mohlo dojít k novým volbám, jejichž důsledkem by proevropští politici mohli získat na síle. Podle serveru je šance, že by takt nově zvolení politici brexitu zabránili, 1:10 (10 %).

Británie by si přístup do EU mohla udržet také v případě, že Skotsko nevyhlásí nezávislost a dokáže místo toho vyjednat s EU speciální přístup. Podobně by mohlo učinit i Severní Irsko. V obou částech Velké Británie lidé přesvědčivě hlasovali pro setrvání v Evropské unii. Šance podle serveru? 1:7 (asi 14,3 %).

Na závěr ale server podotýká, že bezpochyby nejpravděpodobnějším scénářem bude uplatnění Článku 50 na podzim letošního roku, které by znamenalo, že Velká Británie EU opustí okolo Nového roku 2019. Pravděpodobnost je podle serveru 90 %.