Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světoví lídři se nezajímají, proto lidé poslouchají populisty a extrémisty, řekl známý politik

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe
Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

New York – Ruský opoziční politik, aktivista a šachista Garry Kasparov, který žije v USA, na sociálních sítích zveřejnil několik poznámek týkajících se brexitu. Nejen rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie, ale i nezájem světových lídrů podle něj mohou vést k tomu, že budou lidí nuceni hledat útěchu v náručí populistů či extrémistů.

Kasparov podle svých slov připravuje k brexitu velký článek, některé body už ale zdůraznil na sociálních sítích. „Jsou zde dvě samostatná témata, tím je hlasování o brexitu samo o sobě - většina britských voličů, která se rozhodla odejít z EU, a široká škála otázek v důsledku hlasování. Populistická a občas otevřeně rasistické podpora brexitu se stala v rané fázi kampaně dominantním trendem. To rychle zastínilo prázdnou rétoriku o 'nezávislosti' a krátkozrakých ekonomických důvodech, které ignorují fakt, že stabilitu a jednotu lze mnohem lépe udržet v globalizovaném světě. Brexit představuje chvilkové poškrábání amputované končetiny ztraceného britského impéria, nic víc," píše ostře aktivista.

Jádro problému s brexitem i blížícími se americkými prezidentskými volbami Kasparov vidí v „podobně nesmyslné populistické reakci na oprávněné stížnosti, na které vlády nedokázaly zareagovat". „Hněv a frustrace lidí jsou legitimní a nedostatek skutečného zapojení vlády usnadňuje demagogům kázání jednoduchých řešení - bez ohledu na to, jak směšná, nebo hrozná tato řešení jsou. Bez dlouhodobého plánování a s málo ambiciózní pozitivní agendou ze strany lídrů se budou lidé pohybovat směrem k tomu, kdo poskytne alespoň nějaké odpovědi a nějakou agendu," myslí si šachista.

Lidé podle něj chtějí být slyšet a chtějí něco změnit. „Může to znamenat třeba hlasování pro brexit, protože ten znamená 'změnu!' i když důsledky budou negativní. Může to znamenat podporu Donalda Trumpa, protože on slibuje okamžitou akci, i když by jeho postup byl katastrofální. Může to znamenat hlasování pro Bernieho Sanderse, jehož socialistická rétorika je utopická a nemožná. Může to znamenat vstup do řad Islámského státu, protože měnící se svět v záporném slova smyslu se stává mnohem atraktivnější, pokud vidíte, že neexistuje žádná možnost, jak ho změnit k lepšímu," vysvětluje ruský opoziční politik.

Lidé podle něj mají oprávněné obavy kvůli bezpečnosti, přistěhovalectví, zaměstnanosti a dalším věcem. „Žádná z obav nebude vyléčena brexitem, Trumpem, nebo Sandersem, natož IS, ale tito jmenovaní nabízejí řešení tam, kde vlády odmítají připustit, že vůbec nějaké problémy existují. Vraťme se do období finanční krize v roce 2008, kdy elity zastíraly příčiny a pomáhaly bankám a podvodníkům, kteří ji způsobili. Vraťme se do doby, kdy Cameron v parlamentu prohrál hlasování a britská armáda se tak nepřidala k útoku na Bašára Asada v Sýrii v roce 2013, což vedlo k tomu že se do pohybu směrem k Evropě daly další miliony uprchlíků, což posílilo kampaň brexitu a všechny krajně pravicové skupiny. Vraťme se zpět do Evropy a USA, které odmítly vyslat vojanskou pomoc Ukrajině, což vedlo k první invazi a anexi od druhé světové války," shrnuje neúspěchy světových lídrů.

Všechny tyto samolibosti a zbabělosti podle Kasparova ukázaly, jak málo se lídři starají o široké dění, dlouhodobý výhled a budoucnost Evropy i celého světa. „Ignorovali, že jsou pod skutečným útokem z řad politických a náboženských extremistů v jejich vlastních zemích, radikálů ze zahraničí, a bohatého diktátora z Ruska. Toto dění zanechalo vakuum, které se snaží zaplnit demagogové, nenávistní a neznalí lidé, prodejci snů a džihádisté. Mají plány a mají své důvody – a vyhrávají. Ti, kteří se starají, budou mít vždy výhodu oproti těm, kteří se nestarají. Takže doufám, že brexit je budíčkem pro Evropu a Ameriku, a ne jen větší inspirací pro další agenty chaosu," dodal ve své úvaze Kasparov.

Témata:  Garri Kasparov Brexit EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.