reklama

Merkelová opět na čele

Server upozorňuje, že stejně jako v případě řecké dluhové krize nebo situace na Ukrajině, i nyní se do popředí dostala německá kancléřka Angela Merkelová, kterou situace postavila do vedoucí role. Ta je podle serveru ještě umocněna faktem, že se z Londýna ozývají velmi nejisté a smíšené zprávy ohledně toho, jak chce země dále postupovat.

Ještě před setkáním s lídry Francie a Itálie Merkelová sama upřesňovala, jak bude vyjednávání EU s Velkou Británií dále vypadat. Vyjádřila se například i proti přání jiných předních politiků EU, včetně vlastní ministryně obrany Ursuly von der Leyenové, když uvedla, že Británie může se zahájením formálního vystoupení podle článku 50 počkat do podzimu, kdy by měla získat nové vedení. Ostatní požadují, aby tak Británie učinila ihned.

Podle serveru se jí podařilo podobně apelovat i na francouzského prezidenta Francoise Hollanda a italského premiéra Mattea Renziho, jelikož po jejich setkání včera večer Merkelová uvedla, že se „shodli, že nebudou probíhat žádná formální ani neformální jednání o britském odchodu, dokud nebude Evropské radě předložena žádost".

Neférové výhody pro Londýn?

„Nechceme, aby se z toho stal nekonečný příběh," uvedla Merkelová. „Nic není horší než nejistota. Nejistota často vede k iracionálnímu chování," dodal k tomu Hollande. Podle Renziho jde v evropské historii o klíčový moment, který zároveň představuje dobrou příležitost k promyšlení dalšího směřování EU.

Merkelová také vyloučila, že by mohla Birtánie s EU některé otázky jejich dalších vztahů vyjednat ještě před oficiálním předložením britské žádosti o odchod země z EU. To by navíc podle serveru bylo nepřípustné i pro ostatní členské státy, které se obávají, že by tak Londýn získal nespravedlivé výhody a měl by navrch při dalším vyjednávání.

Steffen Seibert, mluvčí kancléřky, k tomu uvedl, že by Británie měla mít na přípravu oficiální žádosti o odchod z EU „rozumný čas", ale následně dodal: „Než Británie takovouto žádost vyplní, o podmínkách odchodu nebudou probíhat žádná jednání. To je rozkaz, který musí být uposlechnut."

Chaos pokračuje

Server podotýká, že ke snaze Merkelové uklidnit situaci se přidal například americký ministr zahraničí John Kerry, který v pondělí navštívil Brusel. EU varoval před unáhlenými kroky a nepromyšlenými činy.

„Spojené státy chtějí silnou EU," uvedl s odkazem na některé globální problémy, jako je například změna klimatu, migrace nebo boj proti terorismu. „Ale Spojené státy si zároveň udrží své speciální a silné vztahy s Velkou Británií," dodal Kerry.

Jak na závěr server dodává, ani snahy kancléřky Merkelové a ministra Kerryho o uklidnění situace nezabránily vzniku ekonomické nejistoty, která vedla ratingovou společnost Standard & Poor's ke snížení výhledu Velké Británie o dvě příčky z AAA na AA. Důvodem byl podle společnosti právě brexit.