Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se bude dít dál, není můj problém, vzkázal Cameron Británii

David Cameron
David Cameron
Foto: g7germany.de

Londýn – Vítězství brexitu v britském referendum vyvolalo celou řadu reakcí. Jendou z nejsledovanějších byla reakce britského premiéra Davida Camerona, který si přál zůstat v EU. Podle bruselského serveru Politico se Cameron po své rezignaci rozhodl od problému distancovat.

Britská krize

Velká Británie se zmítá v krizi. Cena měny padá, politici se vzájemně obviňují, premiér oznámil rezignaci. Ačkoliv Cameron slíbil, že „uklidní loď" a zůstane v úřadu do podzimu, situace se nijak nelepší. „Kdo tomu velí? Co se stane dál? Nikdo neví," podotýká server.

2. září by měl být vybrán nový premiér, který by mohl zemi dovést k předčasným volbám, ale to je stejně nejisté jako datum, kdy Británie oficiálně požádá o odchod z EU. Ale do té doby zůstává kapitánem této lodi David Cameron.

„Podle toho, komu věříte, je status migrantů v Británii posvátný, nebo znepokojivě nejistý. Setrvání na jednotném trhu je buď politicky nemožné, nebo absolutní prioritou. K mání je také volný pohyb osob – mohla by nějaká dohoda, která by umožňovala volný přístup k britskému trhu práce, být přijatelná? To záleží na tom, kdo bude premiér a jestli vyzve k volbám," podotýká server.

Pro Camerona je situace jasná

„A premiér měl v pondělí v House of Commons (dolní komora britského parlamentu) na všechny tyto otázky jedinou odpověď: To není můj problém. Opakovaně uvedl, že to, co se bude dít dál, je ‚práce pro příští vládu'. Jinými slovy: Hodně štěstí, Borisi," uvádí dále server.

Cameron také reagoval na otázku ohledně údajných 350 milionů liber týdně, které by země měla ušetřit vystoupením z EU. „Můj nástupce bude muset vysvětlit, kam tyto peníze půjdou," uvedl.

Zdůraznil ale, že druhé referendum se v žádném případě konat nebude. „Tato sněmovna by neměla blokovat vůli britského lidu opustit Evropskou unii," sdělil poslancům. Jeho mluvčí to ale definoval ještě jasněji: „To v žádném případě není na stole."

Pokračovat ve vedení Británie mimo Evropskou unii se podle premiéra zavázala také vláda. „Členové kabinetu jsou jednotní v tom, že musíme vyslyšet přání země opustit Evropskou unii," sdělil poslancům. Podle serveru ale situace ani zdaleka není tak růžová.

Co bude dál?

Poslanci se podle něj zásadně liší v názorech na to, jak by měl pokračovat další vztah s Evropskou unií, jak by měly být nastaveny podmínky a o které věci by Velká Británie měla prioritně usilovat. Někteří například požadují veškeré výhody, které Británie v EU měla, bez toho, aby země musela EU i nadále platit. Jiní chtějí, aby parlament ignoroval referendum a Británie v EU zůstala.

Podle serveru se neshodnou ani na tom, kdo a za jakých podmínek bude vztahy s EU vyjednávat. Ze strany UKIP například zní žádosti na to, aby byli k jednání vyzváni přední představitelé kampaně za brexit. Cameron to ale odmítl s tím, že o přesné podobě bude rozhodovat příští vláda.

Ve hře je také možné odtržení Skotska od Velké Británie, ke kterému by mohlo dojít už v roce 2019. „Ale tou dobou tu už Cameron nebude. Bude to problém někoho jiného," oddává server.

Témata:  David Cameron Brexit EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy