Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci vyzvali Velkou Británii k rychlému odchodu z EU

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel – Britové se ve čtvrtečním referendu většinou hlasů rozhodli pro odchod země z Evropské unie. Europoslanci proto dnes Británii vyzvali k rychlému odchodu z unie.

Poslanci Evropského parlamentu dnes na mimořádném zasedání schválili nezávaznou rezoluci, ve které vyzvali k rychlému odchodu Británie z Evropské unie. Jen tak může být podle nich ukončena současná nejistota ohledně budoucího dění.

Rezoluci podpořila většina přítomných. „Británie musí respektovat přání většiny svých občanů a plně a co nejdříve oficiálně vystoupit z EU," říká rezoluce schválená poměrem 395 ku 200 hlasům. Celkem 71 europoslanců se zdrželo hlasování.

„Dnes nepodpořím usnesení EP o Brexitu, protože se snaží trestat Británii za její rozhodnutí a jeho přijetí by vedlo jen k budoucímu zvýšení napětí mezi EU a Británií. Stejně tak se mi nelíbí návrh řešit krizi EU návrhem na hlubší integraci," uvedl ještě před hlasováním na sociálních sítích europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.

Oficiálním vystoupením mají europoslanci na mysli aktivování článku 50 lisabonské smlouvy, který proces odchodu z EU upravuje. Pak je třeba řešit, jaké bude další uspořádání vztahů mezi Bruselem a Londýnem. Přijatá revoluce zdůraznila, že je potřeba, aby v nynější osmadvacítce byly provedeny reformy, které zajistí, že bude EU splňovat očekávání svých občanů.

Šéf frakce socialistů v EP Giannni Pittella uvedl, že Evropská unie musí co nejdříve nově definovat nový vztah s Británií. „Nemůžeme zůstat rukojmími vnitropolitických rozmarů konzervativců v Londýně," myslí si. Britský premiér David Cameron podle něj nese historickou zodpovědnost za to, že vytlačil Británii z Evropské unie. „Tak by měl mít tolik slušnosti, aby začal s procesem vystoupení z EU co nejrychleji to bude možné, než navždy zmizí z veřejné scény," dodal.

Podle šéfa lidovecké frakce Manfreda Webera Evropa potřebuje změnu. „Chceme ji ale zlepšit, nikoli ji zničit. A populisté by měli vědět: stojíme za Evropou, nyní ještě více než kdykoli předtím," uvedl. I podle šéfa liberální frakce Guye Verhofstadta by měla Británie aktivovat článek 50 co nejdříve, aby ukončila nynější stav, který je „výbušný pro obchod, investice i obyčejné těžce pracující lidi".

„ECR je jednotná v postoji, že nyní musí EU respektovat své vlastní smlouvy a jasně oznámit, že je nyní na britské vládě, aby rozhodla, kdy si přeje aktivovat článek 50," uvedl šéf frakce konzervativců a reformistů (ECR) Brit Syed Kamall, kam patří i britští vládní konzervativci.

Témata:  europoslanci EU Brexit

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.