reklama

Země V4 dnes vyjádřily hluboké politování nad odchodem Británie. EU bude podle nich pokračovat dál ve spolupráci 27 členských států a výsledkem nadcházejících vyjednávání o vystoupení Británie z EU nesmí být horší postavení občanů a podniků EU než britských občanů a jejich společností.

„Země visegrádské skupiny důrazně požadují, aby nadcházející jednání byla zaměřena na ochranu zájmů EU. Občané Evropy a evropské podniky nesmějí mít ve výsledku horší postavení než britští občané a britské podniky. Konečné uspořádání vztahů mezi EU a Velkou Británií musí být založeno na reciprocitě a být spravedlivé pro obě strany," píše se v prohlášení.

Unie by se podle nich měla zaměřit nejen na budoucí uspořádání vztahů mezi Londýnem a Bruselem, ale i na svou vlastní budoucnost. „Unie musí z této výzvy vyjít silnější. Musíme zaměřit naši pozornost na hladký proces vystoupení a dojednání nové dohody s Velkou Británií a rovněž na evropskou reformní agendu," uvedli premiéři.

„V unii jsme silnější společně. Jsme silnější, protože naše unie je založena na konsensu mezi základními hodnotami, principy a prioritami," uvádí prohlášení V4. „Avšak nemůžeme být úspěšní, pokud nevytvoříme skutečně důvěryhodnou unii. Důvěra musí být obnovena na všech úrovních," dodává prohlášení.

Český premiér Bohuslav Sobotka, premiérka Polska Beata Szydlová, premiér Maďarska Viktor Orbán a premiér Slovenska Robert Fico se v Bruselu setkali dnes odpoledne, aby sladili své pozice před jednáním Evropské rady. Shodli se rovněž na potřebě obnovy EU a oživení důvěry občanů v evropskou integraci a instituce.