reklama

David Cameron se loučí s Bruselem. Výsledku referenda britský premiér lituje. Za jeho vyhlášením si však stojí. "To, že odcházíme z Evropské unie, rozhodně neznamená, že se k ní otáčíme zády. Tyto země jsou naši sousedé, naši přátelé, naši spojenci. Doufám, že naše vztahy zůstanou velmi kladné," řekl Cameron v Bruselu.

I když se Cameron zřejmě snaží zachraňovat situaci a na své kolegy se usmívá jako by se vůbec nic nestalo, ví, že Unie bude chtít rychlý a co nejméně bolestný rozvod.

"Respektujeme přání britského lidu. Věříme, že je v nejlepším zájmu nás všech a především Britů, aby z Unie odešli poklidně. Chceme, aby britská vláda jednala jasně a rychle. Takové poselství odveze David Cameron do Londýna," řekl předseda Evropské rady Donald Tusk.

"Ti, co chtějí pryč z Unie nám vzkazují, že potřebují čas. Myslel jsem, že mají jasný plán, jasný projekt. Ale nemají nic. My ale nemáme čas na meditaci. My musíme jednat," řekl rázně předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Už teď je ale jasné, že Británie Unii pod taktovkou Camerona neopustí. Ten chce rezignovat a země bude mít nového premiéra. Vyloučeny nejsou ani předčasné volby. Rozchod s osmadvacítkou tak dokončí až nová vláda.

Českou republiku zastupuje na summitu premiér Bohuslav Sobotka. Ten na úterním večerním jednání vyzval Davida Camerona, aby tlumil útoky Britů na Čechy. Zastal se i dalších lidí ze střední a východní Evropy.

Před středečním jednání o brexitu byl premiér Sobotka poměrně ostrý. "Mám z toho takový pocit, že ti, kdo prosadili vystoupení Británie z Evropské unie, se teď obávají přímých důsledků, kteří jsou s tím spojeny a nechtějí s tím teď být spojeni, pokud jde o výkon politického mandátu," řekl před jednáním český premiér Bohuslav Sobotka.