reklama

Deník uvádí, že po setkání s britským premiérem Davidem Cameronem Kerry uvedl, že navzdory výsledkům referenda Velká Británie nikdy Evropskou unii opustit nemusí.

„Jde o velmi komplikovaný rozchod," uvedl Kerry na festivalu Aspen Ideas v americkém Coloradu. Dále podotkl, že většina lidí, kteří pro brexit hlasovali, nevěděli, jak by k tomu mělo dojít, ani ve skutečnosti nechtěli brexit provést.

Deník podotýká, že Cameron, který po oznámení výsledků informoval o své rezignaci, zřejmě Kerrymu sdělil, že se zdráhá zahájit proces vystoupení země z EU. Podle Kerryho existuje „množství způsobů", jakými by mohla Británie rozhodnutí zvrátit.

Jak také deník dodává, před „hysterií" varoval také americký prezident Barack Obama. Ten pro National Public Radio uvedl, že brexit znamená pouze „stisknutí pauzovacího tlačítka" na „projektu úplné evropské integrace".

„Nepřeháněl bych to. Po hlasování o brexitu tu byla celkem velká hysterie, jako kdyby najednou NATO zmizelo, jako kdyby se najednou transatlantická aliance rozpouštěla a každý stát se vydával svým vlastním směrem. To se neděje," dodal americký prezident.