Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie si musí udržet celistvost, řekl Cameron v parlamentu

David Cameron v britském parlamentu.
David Cameron v britském parlamentu.
Foto: parliament.uk **www.parliament.uk**

Londýn - Skotsko a Severní Irsko ihned po oznámení výsledků referenda o brexitu pohrozily odlukou od Británie. Premiér David Cameron dnes v parlamentu mírnil napětí.

"Zachování Spojeného království je tím nejvyšším zájmem naší země," řekl Cameron, jehož citovala agentura Reuters.

Šéfka skotské regionální vlády Nicola Sturgeonová je dnes v Bruselu, kde jednala mimo jiné s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem.  Skotsko je podle ní odhodláno i přes brexit zůstat členem EU, ve hře je i možnost uspořádat nové referendum o nezávislosti Skotska. V plebiscitu, který se konal před dvěma lety, se přitom Skotové vyslovili pro pokračování svazku s Londýnem.

Zdroj: YouTube

Mnozí komentátoři se shodují v tom, že skotská šéfka vlády i přes své regionální postavení chce být během nynější britské krize po referendu vnímána jako ta, která má ve složité situaci plán. Ostatní britští představitelé v čele s hlavními stoupenci brexitu nyní čelí kritice, že po plebiscitu dosud nepřišli s žádnými návrhy na další postup.

Témata:  David Cameron Nicola Sturgeonová Velká Británie

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy