Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Může Merkelová za odchod Britů z EU? Magazín upozorňuje na skutečné důvody brexitu

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín/Londýn – Jedním z hlavních hesel po zveřejnění výsledků britského hlasování se stalo, že starší lidé zradili ty mladé, protože hlasovali pro brexit. Německý magazín Der Spiegel ale varuje, že takovéto zprávy odvádí pozornost od skutečných problémů, mezi které patří i uprchlická politika německé kancléřky Angely Merkelové.

Kdo je nepřítelem Evropy?

Na základě statistik o hlasování pro odchod Británie z Evropské unie se zdá, že je definice britského „nepřítele Evropy" jasná – jde o člověka staršího 60 let, který pochází z britského venkova a není příliš vzdělaný.

Magazín ale podotýká, že mezi podporovateli brexitu měla své zastoupení celá škála lidí – i v kosmopolitním Londýně pro něj hlasovalo 40 % lidí.

Následně upozorňuje, že každý, kdo během posledních dní a týdnů kampaně dával alespoň trochu pozor, si musel uvědomovat, že odchod z Evropské unie bude riskantní záležitostí.

Skutečný problém

Varuje také před současným mediálním trendem informovat zejména o tom, že většina Britů nevěděla, pro co hlasuje, a nyní by ti, kteří hlasovali pro brexit, chtěli své rozhodnutí změnit.

Magazín se domnívá, že jde spíše o „terapeutický program" pro místní čtenáře. Upozorňuje také, že lze snadno rozptýlit i mýtus, že „starší populace ukradla mladým budoucnost". Volební účast lidí ve věku mezi 18 a 24 lety totiž byla pouze 36 %.

To vše pak podle něj odvádí pozornost od toho, co by si lidé z brexitu měli skutečně odnést: „jako třeba fakt, že jedna z nejstarších demokracií na světě ztratila důvěru v evropské instituce, protože je zde demokracie něco, čeho si lidé velice váží. To je myšlenka, která je okamžitě zavrhována. Místo toho slyšíme, jak zbrklý David Cameron byl, když referendum svolal."

Roli sehrála i Merkelová

Podotýká, že svou roli také sehrála německá kancléřka Angela Merkelová a její politika vůči uprchlíkům. „Pokud už ani disciplinovaní Němci nejsou ochotni nebo schopni ochránit své hranice, kdo to pak dokáže?" ptá se.

Na závěr varuje před další a hlubší evropskou integrací, ke které se ihned po oznámení brexitu obrátili přední lídři EU. To by přitom podle něj znamenalo přenesení další moci na Brusel, tedy něco, proti čemu Britové bojovali a na co chtěli upozornit.

Témata:  Brexit Angela Merkelová Velká Británie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy