Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na istanbulském letišti doprovází řada nejasností

Atatürkovo letiště
Atatürkovo letiště
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Ankara - Turečtí vyšetřovatelé stále tápou, co přesně se stalo v úterý při teroristických útocích v Istanbulu. Úřady tvrdí, že bezpečnostní opatření na třetím nejrušnějším evropském letišti rozhodně neselhala.

Turecká televize NTV přinesla fotografii muže ze záznamu letištních kamer, který by mohl být jedním ze tří útočníků. Všichni atentátníci zemřeli. Útoky si vyžádaly 42 obětí, včetně 13 cizinců. Dalších na 230 lidí sebevražední atentátníci zranili.

Při razii v několika istanbulských čtvrtích zatkla turecká policie devět radikálů, kteří jsou podezřelí z kontaktů se členy Islámského státu (IS) v Sýrii. Právě této organizaci turecká vláda připisuje zodpovědnost za úterní atentát na letišti. Zadržené osoby budou obviněny z financování IS, rekrutování nových členů a logistické podpory této organizaci.

"Když se teroristům nepodařilo projít přes bezpečnostní skenery u vchodu, vrátili se pro zbraně a na kontrolní stanoviště pak začali střílet," prohlásil turecký premiér Binali Yildirim.

Podle oficiálních tureckých zdrojů se první atentátník odpálil u bezpečnostní kontroly při vchodu, aby způsobil chaos a aby druhý útočník mohl proniknout do budovy. Tam se pak v prvním patře odpálil. Třetí se podle oficiálních zdrojů odpálil také venku.

Podle dvou tureckých anonymních zdrojů se jeden z útočníků odpálil v příletové hale, jeden pronikl o patro výš a odpálil se v odletové hale, a třetí spustil detonaci před vchodem. Žádný z útočníků prý nebyl Turek.

Podle novináře BBC Franka Gardnera, který se specializuje na ozbrojené konflikty a terorismus, není překvapující, že IS se k útoku ani po dvou dnech nepřihlásil. Druhou organizací, které provádí teroristické útoky v Turecku, jsou kurdští separatisté. Ti ale podle BBC cílí primárně na tureckou policii a armádu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu večer o atentátnících prohlásil, že si "připravili místo v pekle". Na útoku podle něj není nic, co by mělo souvislost s náboženstvím, konkrétně s islámem.

Témata:  teroristické útoky v Turecku Turecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy