Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak bude vypadat nová EU? Merkelová a Juncker mají jasno

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel – Otázky na další směřování Evropské unie patří po oznámení brexitu mezi nejpalčivější. Německá kancléřka Angela Merkelová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker oznámili, že ke změně dohody mezi zbývajícími státy nedojde. Informoval o tom bruselský server Politico.

Merkelová oznámila, že se lídři zbývající sedmadvacítky shodli na tom, že ke změně vzájemné smlouvy nedojde. Evropská unie by pak podle nich měla být „jednoduchá a nebyrokratická".

„Názor byl jasný: žádné změny smlouvy," sdělila Merkelová novinářům po prvních jednáních summitu lídrů EU – poprvé za 43 let bez zástupce Velké Británie. „Dnes tu nebyl nikdo, kdo by zastával názor, že potřebujeme novou smlouvu," dodala Merkelová s tím, že Lisabonská smlouva EU je funkční a adekvátní.

Stejný názor novinářům předal i Juncker, podle kterého by EU měla spíše zavádět reformy, které již byly odsouhlaseny, než aby zahajovala nové. Potvrdil, že se lídři shodli na zachování současné smlouvy.

Oba pak opětovně zdůraznili, že dokud Británie oficiálně neuplatní článek 50 Lisabonské smlouvy o vystoupení z EU, nebudou s Británií probíhat žádná jednání o dalším vztahu země s EU.

Témata:  Angela Merkelová Jean-Claude Juncker EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy