Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentátníci z Istanbulu nebyli z Turecka, počet obětí vzrostl navíc vzrostl

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara - Počet obětí úterního teroristickému útoku na letiště v Istanbulu vzrostl na 43 a mezi mrtvými je 19 cizinců. Vyšetřovatelé se snaží zjistil, odkud tři atentátníci pocházeli. Turci to nebyli.

Dnes v noci turecká média zveřejnila fotografie domnělých tří teroristů z istanbulského letiště tak, jak je zachytily letištní bezpečnostní kamery. Jeden z nich měl i přes letní teplé počasí teplou bundu, druhý měl na sobě sako.

Zdroj: YouTube

Útočníci měli podle provládního tureckého deníku Yeni Safak uzbecké, ruské a kyrgyzské občanství. Již dříve turecký deník Hürriyet informoval, že jeden z útočníků byl Čečenec Osman Vadinov (podle některých médií Vadimov).

Podle tureckých médií Vadinov přišel do Turecka loni ze syrské Rakky, bašty organizace Islámský stát (IS). Právě tu podezírá turecká vláda ze zodpovědnosti za úterní sebevražedný atentát. V řadách IS bojuje podle deníku The Daily Telegraph na 2000 džihádistů ze severního Kavkazu, z nichž mnozí jsou veteráni z čečenských válek. Jako sebevražední atentátníci z řad IS však nejsou Čečenci příliš proslulí.

Britský deník The Daily Telegraph připomněl, že ve středu uplynulo druhé výročí ode dne, kdy radikální IS vyhlásil chalífát (vládu hlavy muslimské obce) na ovládaných územích v Iráku a Sýrii.

Témata:  teroristické útoky v Turecku Islámský stát Turecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy