reklama

Rakouský ústavní soud dnes zrušil výsledek květnového druhého kola prezidentských voleb kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů. Hlasování se bude opakovat v celém Rakousku. V květnu zvítězil bývalý předseda Zelených Alexander Van der Bellen nad kandidátem pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbertem Hoferem jen o 30.863 hlasů.

Je to vůbec první případ v demokratické zemi, kdy soud zrušil prezidentské volby a nařídil jejich opakování.

Výsledek hlasování napadla u soudu FPÖ. Při korespondenčním hlasování, kterého využilo na 570.000 lidí, byly totiž některé hlasy sečteny ještě před stanoveným termínem pro otevření obálek. V některých případech navíc obálky otevírali lidé, kteří k tomu neměli oprávnění.

Předseda ústavního soudu Gerhart Holzinger ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že neexistují žádné indicie o tom, že by členové volebních komisí s odevzdanými hlasy manipulovali. Podle něj je ale pro zpochybnění výsledků voleb postačující už skutečnost, že k takovým manipulacím kvůli chybám při otvírání obálek vůbec mohlo dojít. Chybný postup se podle něj týkal téměř 78.000 hlasů, což by vzhledem k těsnému rozdílu mezi kandidáty stačilo ke změně celkového výsledku.

Holzinger zdůraznil, že cílem ústavního soudu není rozhodovat o vítězi a poraženém. "Volby jsou základem naší demokracie a ústavní soud ji musí udržovat funkční. Naše rozhodnutí má posílit důvěru občanů v náš právní stát a v demokracii," řekl.

Končící rakouský prezident vítá opakování voleb

Podle dosluhujícího rakouského prezidenta Heinze Fischera je dobře, že se volba jeho nástupce bude opakovat. V opačném případě by mohly vzniknout pochybnosti o právu nového prezidenta stanout v čele státu, řekl dnes Fischer novinářům. 

Fischer také podotkl, že by nikdo neměl zpochybňovat rozhodnutí ústavního soudu. Zároveň je podle něj nutné zajistit, že při opakovaném druhém kole budou členové volebních komisí důsledně dodržovat všechny předpisy.

Za pravděpodobný termín nových voleb označil Fischer září. Nejpozději by podle něj měli jít Rakušané k urnám v říjnu.

Ministr navrhne termín voleb v úterý

Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka navrhne v úterý po dohodě s kancléřem Christianem Kernem termín opakování druhého kola prezidentských voleb. 

Sobotka už v před dvěma týdny uvedl v televizi ORF, že by Rakušané mohli v případě zrušení voleb znovu hlasovat na podzim. Podle rakouských médií se Sobotkův úřad na vypsání opakovaných voleb začal připravovat už v polovině června.

Po dnešním oznámení verdiktu ústavního soudu Sobotka novinářům řekl, že opakování voleb bude stát zhruba deset milionů eur (270 milionů Kč). Podle něj to je důsledek fatálních lidských chyb a do budoucna bude třeba změnit volební zákony, aby se podobná věc nemohla opakovat.