Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko ví, kdo řídil útok na letiště v Istanbulu. Terorista je napojený na Islámský stát

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Ankara/Washington – K teroristickým útokům v tureckém Istanbulu se zatím sice nikdo nepřihlásil, vinu Turecko i další země ale připisují teroristické skupině Islámský stát (IS). Jak nyní informuje s odkazem na předního představitele americké Sněmovny reprezentantů americký server CNN, celou operaci zřejmě řídil známý terorista Akhmed Čatájev.

Michael McCaul, předseda Sněmovní komise pro vnitřní bezpečnost, podle serveru odhalil, že útoky na istanbulském letišti řídil Akhmed Čatájev, který v minulosti sloužil jako vrchní představitel válečného ministerstva IS.

V tureckých médiích se již dřív objevila informace, že za útoky stál „Jednoruký Akhmed“. Jeho současná poloha sice není známá, podle McCaula ale existují dlouhé záznamy o jeho džihádistických aktivitách.

„Je … pravděpodobně nepřítelem číslo jedna v ruské oblasti Severního Kavkazu. Do Sýrie cestoval při mnoha příležitostech a stal se jedním z vrchních důstojníků války pro operace IS,“ uvedl.

„Domníváme se, že se koordinoval se třemi sebevražednými atentátníky v Istanbulu, aby tento útok proběhl během měsíce ramadánu,“ dodal s tím, že jeho informace pochází od tureckých zpravodajských služeb. Ty to podle serveru ale zatím nepotvrdily.

Témata:  teroristické útoky v Turecku Islámský stát Turecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy