reklama

Slovensko nebude mít jednoduché předsednictví. K dlouhodobému problému s migrační krizí se připojí především téma brexitu a vyjednávání s Británii o podobě jejího dalšího vztahu s unií. „Slovensko převzalo čestnou povinnost předsednické země Evropské unie - a jistě bychom byli raději, kdyby to nebylo v situaci, kterou mnozí nazývají krizovou. Nebo krizí důvěry v Evropskou unii. Zvláště krátce poté, co se nás rozhodl opustit jeden z členských států," uvedl na svém facebookovém profilu Kiska.

I přes všechny problémy však Kiska připomíná, že EU dlouho fungovala bez problémů. „Jsme dnes znepokojeni, smutní, překvapení, možná i unavení z nejistých představ, jak věci dělat lépe. Možná i proto, že jsme měli - štěstí. Měli jsme štěstí přežít v Evropě relativně dlouhé období, kdy se v zásadě pouze dařilo. Když nám už i zevšedněla svoboda sjednocené Evropy. A zevšedněl nám i její úspěch. Jistý čas se dokonce zdálo, že dějiny skončily, a nic nás doma v Evropě nebo v našem bezprostředním okolí vážně neohrožuje. A případné problémy překonáme s lehkostí. Téměř bez povšimnutí a možná i bez větší námahy. Nikdo nic nebude ztrácet a všichni jen získají. To vše vypadalo jako samozřejmost," myslí si slovenská hlava státu.

Poslední roky však podle něj najednou vypadají jinak. „Ekonomická a finanční krize. Problémy s eurem. Vlna uprchlíků a migrantů. Staronové bezpečnostní hrozby. Terorismus. Evropská unie je však stále skvělý a stále úspěšný projekt míru, demokracie a prosperity, jaký nemá v dějinách obdoby. A myslím, že nikdo rozumný nemůže zpochybnit, že v Evropské unii máme dostatek zdrojů a kapacit na to, abychom zvládli všechny představitelné problémy," tvrdí.

Vysvětluje také, co je třeba udělat, aby se skupina dostala opět nahoru. „To, co dnes ale potřebujeme nejvíce a urychleně, to je obnovit důvěru a sebedůvěru. Že si dokážeme nejen užívat, když je úspěch. Že se dokážeme naučit žít v takové velké rodině a zvládat nejen oslavy a svátky. Ale i neštěstí, omyly, chyby nebo slabosti. Vše, co patří k normálnímu životu. Toto vůbec není samozřejmé. My to zvládneme, Evropská unie," zůstává optimistou Kiska.