Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude se Skotskem? Hlasovali jednoznačně proti brexitu

Krásy Skotska, Edinburgh
Krásy Skotska, Edinburgh
Foto: Pixmac

Londýn – Ačkoliv Velká Británie v referendu odhlasovala odchod z EU, Skotsko jednoznačně hlasovalo pro setrvání. Jedním z hlavních témat proto nyní je možnost druhého referenda o skotské nezávislosti. Podle serveru Politico

Podle serveru je nepravděpodobné, že by se Skotsko ze strany EU mohlo dočkat nějaké speciální nabídky nebo zásahu. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se nechal slyšet, že ačkoliv britská ministryně pro Skotsko Nicola Sturgeon „získala právo být v Bruselu vyslyšena,“ nemá v úmyslu „do britského procesu nějak zasahovat“.

Jednotliví lídři EU pak vůči Skotsku projevili rozdílný přístup. Zatímco prezident Evropského parlamentu Martin Schulz se účastnil setkání se Sturgeonovou, předseda Evropské rady Donald Tusk se s ní sejít odmítl.

Premiéři Francie a Španělska již uvedli, že odmítají, aby si Skotsko zachovalo členství v EU. Německý vicekancléř Sigmar Gabriel naopak uvedl, že by EU Skotsko jako samostatného člena v případě opuštění Velké Británie určitě přijala.

Server upozorňuje, že je celá situace bezprecedentní a budoucnost Skotska je tak nejistá. Jednou z hlavních možností, které jsou ve hře, je podle serveru formální setrvání Spojeného království v EU, přičemž by podmínky členství stanovovaly, že se legislativa vztahuje pouze na Skotsko.

Podle odborníků je ale tato možnost velmi nepravděpodobná, jelikož Skotové tvoří jen jednu osminu obyvatel Velké Británie. Pokud tato možnost selže, Skotové se proto podle serveru budou čím dál tím více snažit získat nezávislost od Británie a dohodnout se s EU bez ní.

Témata:  Brexit Skotsko skotské referendum

Aktuálně se děje

6. května 2024 12:14

Počasí: Meteorologové vydali výstrahu před bouřkami na většině území ČR

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy