Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Více než třetina Britů si myslí, že k brexitu nakonec nedojde

Vlajka Velké Británie a EU
Vlajka Velké Británie a EU
Foto: Pixabay

Londýn - Více než třetina britských voličů není zcela přesvědčena, že Británie nakonec Evropskou unii skutečně opustí. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který zveřejnil zpravodajský server BBC.

Britové se minulý týden v referendu vyslovili pro odchod z EU. Takzvaný brexit podpořilo asi 52 procent hlasujících.

Asi 16 procent dotázaných voličů si podle průzkumu myslí, že Británie v evropském bloku nakonec zůstane, a to navzdory výsledku referenda. Zhruba 22 procent jich řeklo, že neví, jestli k brexitu skutečně dojde.

Naprostá většina dotázaných uvedla, že by v případě opakovaného referenda nezměnila svůj názor a volila by stejně jako 23. června. Jinak by hlasovalo pouze pět procent příznivců brexitu a dvě procenta jeho odpůrců.

Téměř polovina dotázaných voličů by si přála konání předčasných voleb ještě předtím, než začnou s Evropskou unií jednání o podmínkách odchodu. Více než polovina lidí se také domnívá, že současná politická reprezentace neodráží jejich názory na správu věcí veřejných.

Témata:  Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.