Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Následky z poškozené elektrárny ve Fukušimě? Úroveň radiace v Tichém oceánu se snižuje, radují se vědci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto USA Today

Tokio – Zemětřesení a následné tsunami z roku 2011 zanechalo na pobřeží Japonska velké škody, a to včetně poškozené jaderné elektrárny ve Fukušimě. Nyní vědci přinesli pozitivní zprávy, úroveň radiace v Tichém oceánu se snižuje.

Po pěti letech je úroveň radiace téměř stejná, jako před katastrofou, a to i když radioaktivní materiál z Fukušimy stále uniká, jak informuje server Science Alert.

„Úroveň radiace v oceánu se vrátí do úplného normálu za čtyři až pět let, nicméně okolí Fukušimy je stále silně znečištěné a musí se pravidelně kontrolovat," řekl Pere Masqué z univerzity Edith Cowanové v Austrálii.

V roce 2011 bylo zjištěno, že zhruba polovina ryb z okolí vod u Fukušimy obsahovalo nebezpečnou úroveň radiace, minulý rok už to kleslo na pouhé jedno procento. Katastrofa ve Fukušimě vyústila v největší únik radioaktivních materiálů do oceánů a společně s Černobylem je kvalifikována jako úroveň 7 na stupnici INES.

Témata:  Jaderná elektrárna Fukušima Oceán radiace

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy