Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země V4 přiznávají: Na odchod Britů z EU pospíchat nebudeme

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Varšava - Země visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) nebudou na Brity pospíchat v otázce jejich odchodu z Evropské unie.

Shodli se na tom ministři zahraničí V4 na schůzce na okraj nynějšího summitu NATO. ČTK to řekl náměstek českého ministra zahraničí Ivo Šrámek. Šlo o první koordinační schůzku ministrů zahraničních věcí V4 pod nynějším polským předsednictvím.

Polsko nastínilo priority svého předsednictví, které se podle Šrámka příliš neliší od českých. "Samozřejmě novou věcí, která tam hraje roli, je brexit a britský zájem spolupracovat s V4 na tom, aby britský rozvod (s EU) byl pokud možno bezbolestný," řekl Šrámek.

Poznamenal zároveň, že čtyři základní svobody v EU (svoboda pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu) jsou něco, na čem nelze hledat kompromisy. "Na tom si myslím, že víceméně panuje ve V4 shoda," uvedl Šrámek. Je podle něj otázka, jaká bude další flexibilita vůči určitým britským požadavkům.

Témata:  Visegradská čtyřka Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy