Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se sešla s Erdoganem na summitu NATO. Výsledek?

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Vláda.cz

Varšava - Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu NATO ve Varšavě poprvé jednala s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem od okamžiku, kdy německý parlament označil masakr Arménů Osmanskou říší za genocidu.

Ankara takovou interpretaci historických událostí odmítá. Merkelová po schůzce podle agentury Reuters označila rozhovor za velice konstruktivní, připustila nicméně, že rozdílné názory přetrvávají.

"Rozdíly jen tak nezmizí po jedné diskuzi. Věřím ale, že bylo důležité, že jsme o tom hovořili," řekla Merkelová. Reuters s odvoláním na své zdroje uvedl, že Erdogan vyjádřil před kancléřkou zklamání z rozhodnutí německého parlamentu.

Merkelová rovněž uvedla, že s tureckým prezidentem probrala všechna současná témata. "Atmosféra byla konstruktivní a velmi věcná ve snaze vyřešit aktuální konflikty," řekla.

Turecko, které je nástupnickou zemí Osmanské říše, reagovalo na postup německých poslanců pobouřeně a odvolalo svého velvyslance z Berlína ke konzultacím. Ankara navíc pohrozila i dalšími kroky a Erdogan tvrdě napadl německé poslance s tureckými kořeny, kteří pro rezoluci hlasovali.

Témata:  Angela Merkelová Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy