Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schopnosti NATO jsou vyšší než ruské. Zajistí i efektivitu jaderného odstrašení

NATO
NATO
Foto: NATO

Varšava - Spojené státy, Británie a Francie zajistí, že všechny prvky jaderného odstrašování NATO budou zabezpečené, spolehlivé a efektivní.

Uvádí to závěrečný dokument končícího varšavského summitu Severoatlantické aliance. Text zdůrazňuje, že je zapotřebí trvalého soustředění politiků v těchto zemích na to, aby schopnost jaderného odstrašení odpovídala požadavkům 21. století.

Prezidenti a premiéři spojeneckých zemí v textu připomněli, že NATO v měnícím se bezpečnostním prostředí musí upravovat svou strategii.

Aliance podle nich musí přizpůsobovat své schopnosti a technické prostředky s ohledem na doktrínu a technické možnosti potencionálního agresora tak, aby ho dokázala odradit od útoku při zachování vlastní věrohodnosti, pružnosti, odolnosti a schopnosti přizpůsobit se vývoji.

Když o odstavcích věnovaných jaderným zbraním mluvili před summitem s novináři alianční představitelé, zdůrazňovali, že zásadní změny obvykle používaného textu není možné očekávat. Přesto NATO nyní svým důrazem na správný mix konvenčních a jaderných zbraní a protiraketové obrany vyslalo nepřímý vzkaz, že kombinované alianční schopnosti jsou vyšší než například ruské.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) jaderné zbraně

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy