Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi Ruskem a NATO to vře. Stane se Evropa bojištěm?

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Moskva/Washington – Ve Varšavě skončil summit NATO, kde se mimo jiné potvrdilo vyslání čtyř praporů na hranice s Ruskem. O tom, jaký je vývoj vztahů mezi Západem a Ruskem, informoval také bruselský server Politico.

Obranná strategie Ruska

Server varuje, že se vztahy mezi NATO a Ruskem dostaly do nepříjemné obdoby šachové hry, kdy každá strana taktizuje s nasazováním jednotek podél hranic strany druhé, přičemž argumentují snahou zabránit té druhé straně ve vstupu do její oblasti.

Tato taktika je známá také pod zkratkou A2AD (Anti-Access Area Denial) a ze strany Ruska je, jak server vysvětluje, v posledních letech zejména ve znamení nasazení protivzdušné a protilodní obrany, bombardérů a raket do klíčových oblastní, z nichž je pro NATO nejdůležitější Kaliningrad, ležící mezi Polskem a Litvou.

Jak dále připomíná, Rusko také posílilo své pozice v syrském Tartu a na Krymu, což NATO „zastihlo nepřipravené“. Server upozorňuje, že tak mohou existovat vážné pochyby o tom, zda by aliance byla schopná ochránit Baltské státy a Polsko v případě, že by ve vztahu s Ruskem došlo k prudkému vyostření.

Rozštěpené NATO

„A2AD je novou šachovou partií, která probíhá mezi Ruskem a Západem. Podobně jako během studené války je i nyní dějištěm Evropa,“ podotkl Fabrice Pothier, který donedávna stál v čele plánování strategie NATO.

Server dále tvrdí, že ačkoliv si členské státy NATO ruský postup uvědomují, nejsou schopny se dohodnout na tom, jakým způsobem na něj zareagovat. Situace je tak podle něj podobná té, která nastala v roce 2014 po ruské anexi Krymu.

„Baltské státy a Polsko jsou pro silnou odpověď, požadují vytvoření trvalých základen NATO na jejich území a větší investice do společné obrany. USA a Velká Británie jsou někde uprostřed. Hrozbu uznávají a požadují ‚více-pilířové řešení‘, které by ale nezašlo tak daleko, jak by si Východní Evropa přála. A Německo a Itálie, které mají s Ruskem přátelštější vztahy, chtějí uklidnění rétoriky a vyhnutí se čemukoliv, co by mohlo napětí s Moskvou dále vyhrotit,“ vysvětluje server.

Někteří zástupci NATO se podle serveru domnívají, že motivací postupu Ruska mohla být právě i snaha o vytvoření rozporů v rámci aliance. Jeden nejmenovaný vysoký představitel NATO například uvedl, že ruský prezident Vladimír Putin chce „paralyzovat alianci tak moc, že bude politicky poražena“.

Co bude dál?

Po větší agresi vůči Rusku a zvýšení A2AD schopností NATO volá například generál Philip Breedlove, který do letošního jara sloužil jako vrchní velitel ozbrojených sil NATO. Jeho postoj ale mnozí představitelé NATO, zejména z Německa, považují za příliš agresivní.

Francouzský generál Denis Mercier, který je vrchním velitelem pro transformaci NATO, zdůraznil, že kroky Ruska v Kaliningradu pro NATO hrozbu nepředstavují.

„Schopnost A2AD není ve své podstatě agresivní nebo ofenzivní. Jde z principu o ochranné opatření. Takže jej musíme vzít v potaz, musíme si ho být vědomi, musíme jej zahrnout do našich plánů, ale jako takové hrozbu nepředstavuje,“ uvedl Mercier.

Server ale upozorňuje, že vojenská cvičení NATO se na možnou eventualitu ruské agrese připravují. Ta přitom podle studie společnosti Rand odhalila, že by NATO případnou ruskou agresi zastavit zřejmě nedokázalo.

Rusko navíc popírá, že by chtělo rozšířit sféru svého vlivu do Pobaltí. „Rusko se nikam neposouvá. Zůstáváme, kde jsme. To NATO posunuje svou vojenskou infrastrukturu blíže k NATO a nasazuje další vojenské jednotky,“ okomentoval to Alexander Gruško, ruský vyslanec do NATO.

Témata:  Rusko NATO (Severoatlantická aliance) EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy