Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová chce rychle vyjasnit, co má Británie vplánu s EU

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín – Německá kancléřka Angela Merkelová dnes vyzvala Británii k tomu, aby rychle vyjasnila, jak si představuje svůj budoucí vztah s Evropskou unií. Evropská unie je podle Merkelové dostatečně silná na to, aby přelom, jakým je brexit, zvládla. 

Důležité je nyní pracovat na konceptu „úspěšné Evropy", která by se prosadila na poli inovací a výzkumu a nabízela dostatečné příležitosti mladým lidem, myslí si kancléřka.

Připouští, že jednání mezi Bruselem s Londýnem budou složitá. Berlín si podle ní ale přeje, aby na jejich konci Spojené království zůstalo důležitým partnerem evropského bloku.

V tuto chvíli podle ní záleží jen na Londýnu, kdy oficiálně požádá o zahájení jednání o odchodu z evropského společenství. „Spojené království musí rychle vyjasnit, jak chce, aby vypadal v budoucnu jeho vztah s Evropskou unií," uvedla kancléřka.

Merkelová také zopakovala, že aby mohla Británie zůstat součástí jednotného trhu, musí akceptovat volný pohyb osob. Dodala, že zbylých sedmadvacet členských zemí samozřejmě musí chránit své zájmy.

Část britských politiků po referendu, prohlásila, že by si Británie měla zachovat přístup na společný evropský trh, ale zároveň výrazně omezit imigraci ze zemí EU.

Témata:  Angela Merkelová Brexit EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy