Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské bombardéry zaútočily na Islámský stát. Zničily tábor u syrské Palmýry

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Damašek - Ruská letadla dnes bombardovala pozice radikálů východě od syrské Palmýry. Podle ruského ministerstva obrany bombardéry zasáhly polní tábor Islámského státu (IS).

V Sýrii nyní platí příměří, které se ale nevztahuje na teroristické skupiny, k nimž IS patří.

Podle ministerstva obrany bylo do útoků nasazeno šest bombardérů Tu-22M3, které vzlétly z domovské základny na území Ruska. Tyto stroje mohou operovat do vzdálenosti více než 2400 kilometrů. Zástupce ministerstva řekl, že představitelé mezinárodní letecké koalice, která je rovněž zapojena do bojů v Sýrii a kterou vedou USA, byli předem informováni o době útoků i trase letadel.

Proti radikálům pokračuje v bojích u města Halab také syrská armáda, ačkoli v pondělí oznámila prodloužení příměří o další tři dny. Podle syrské exilové organizace ochránců lidských práv (SOHR) syrská i ruská letadla bombardovala povstalci držené části Halabu na severu města. Podle SOHR je cílem armády odříznout povstalecké skupiny od jejich poslední zásobovací trasy.

Mluvčí OSN Alessandra Velluciová dnes řekla, že boje tam od trvají do minulého týdne a oblast je pro civilisty neprůchodná. Podle odhadů OSN na této trase závisí zásobování až 300.000 lidí.

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Rusko Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.