Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historicky první žena jako šéfka OSN: Možní kandidáti se střetli v debatě

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Deset z 12 kandidátů na generálního tajemníka OSN se v úterý představilo v debatě, kterou bylo možno sledovat živě v televizi Al-Džazíra.

Šlo o první veřejnou debatu uchazečů o funkci šéfa OSN. Světová organizace se tak snaží vnést více transparentnosti do volby, která tradičně probíhá za zavřenými dveřmi.

Generálního tajemníka OSN podle charty této organizace "jmenuje Valné shromáždění na doporučení Rady bezpečnosti". O šéfovi organizace tak rozhoduje 15členná Rada, ve které pět mocností se stálým členstvím (USA, Británie, Francie, Rusko a Čína) má právo veta. Průběh volby v Radě nebude veřejně znám, ač nominující země budou informovány o tom, jak uspěl jejich kandidát.

Hlasování RB OSN má začít již příští týden. Podle agentury Reuters Rada bezpečnosti očekává, že se na kandidátovi shodne do října. Mandát současného generálního tajemníka Pan Ki-muna vyprší ke konci roku.

V úterní veřejné debatě kandidáti odpovídali na otázky z publika, které se týkaly mimo jiné klimatických změn, Mezinárodního trestního soudu (ICC), občanské války v Sýrii či nedávné eskalace bojů v Jižním Súdánu.

Nadšený aplaus sklidila diskuse o roli žen ve světové politice a možnost, že by v čele OSN poprvé v její sedmdesátileté historii stanula žena. Polovina kandidátů na tuto funkci jsou totiž ženy.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Pan Ki-mun

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy