Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známý deník psal o Česku: Máme tady něco, co není nikde jinde na světě

Knihovna
Knihovna
Foto: Pixmac

New York/Praha – Česká republika se opět dostala do slavného světového média, píše o ní server známého deníku The New York Times. Tentokrát jde veskrze pozitivní publicitu – řeč je o unikátní síti českých knihoven.

„Ve věku Amazonu a internetu se myšlenka jít do veřejné knihovny a půjčit si knihu může zdát jako kuriózní a staromódní. Platí to v mnoha částech světa, ale je jedna země, která na tom houževnatě lpí. Je to Česká republika," píše se v úvodu článku.

The New York Times uvádí, že knihovny jsou v Česku k dispozici všude, kam se jen člověk podívá. „Má nejhustší síť knihoven na světě, vyplývá to z průzkumu provedeného Fondem Billa a Melindy Gatesových. Existuje zde více knihoven než základních škol. Vlastně je zde jedna knihovna na 1,971 českých občanů – což je čtyřikrát víc než je v průměr evropských zemích, a 10krát víc než ve Spojených státech, kde je knihovna na každých 19,583 lidí," informuje server.

Autor článku si také klade otázku, proč je v Česku tolik knihoven. Jedním dechem pak odpovídá, že to po dlouhá desetiletí bylo povinné „Od velkoměsta po vesnici, všude podle zákona jedna musela být," vysvětluje server. Zákon byl přijat v roce 1919, brzy po vyhlášení samostatného Československa. Hlavní myšlenkou byla podpora všeobecné gramotnosti a vzdělávání poté, co země byla dlouho pod vlivem německy mluvícího Rakousko-Uherska. A fungovalo to.

„Čtení se pro Čechy stalo zvykem. Dokonce i dnes ti, kteří navštěvují knihovny, kupují více knih - 11 ročně v průměru. To je více než ostatní," cituje server Víta Richtera, ředitele Knihovnického institutu České národní knihovny.

Text připomíná, že zákon o knihovnách přežil německou okupaci, komunistickou éru a dokonce i počátek 90. let, kdy došlo k rozdělení Československa. Pak se ale stát i města potýkala s nedostatkem peněz, a tak se od něj upustilo. V roce 2001 bylo v Česku asi 6019 knihoven. Od té doby se asi 11 procent z nich spojilo nebo bylo zavřeno.

„Spíše než by byly jen výstřednosti z dávných časů, přeživší české knihovny dělají, co mohou, aby zůstaly živé a důležité. Slouží jako volební místnosti i jako jednací prostory. Pořádají se zde čtenářské kluby, umělecké výstavy a kurzy počítačové gramotnosti, během dne vítají davy školáků a důchodců. Ale hlavně, dělají to, co si podle průzkumu 92 procent Čechů přeje, aby dělaly – půjčují knihy," dodává autor článku.

Témata:  Česká republika knihovny USA

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy