Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropu svírá strach: Europol přišel s novými informacemi. Koho se máme bát?

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel – V Evropě zavládl strach z hrozících teroristických útoků, který dále posílily útoky v Nice, Orlandu, poblíž Paříže a německém vlaku. Evropský policejní úřad Europol nyní ohledně útoků vydal nové informace. Informoval o tom bruselský server Politico.

Osamělí vlci

Podle zprávy Europolu nejsou žádné důkazy, které by naznačovaly, že útoky v Nice, kdy muž nákladním vozem najel do davu lidí a 84 jich zabil, v nočním klubu v Orlandu, kdy střelec zabil 49 lidí, v blízkosti Paříže, kde muž zabil policejního důstojníka a jeho partnerku, a v německém vlaku, kde mladík sekerou a nožem napadl a zranil pět lidí, přímo materiálně či jinak podporovala teroristická organizace Islámský stát (IS).

Všichni z těchto útočníků se ale ke skupině hlásili. Ačkoliv se po útocích IS k útokům přihlásil také, podle Europolu šlo o případ takzvaných osamělých vlků – tedy lidí, kteří se organizací inspirovali, přímo napojeni na ni ale nebyli.

„Podle informací, které má Europol k dispozici, nebyl žádný z těchto čtyřech útoků plánován, logisticky podporován nebo proveden přímo IS, ačkoliv se skupina k těmto útokům přihlásila," upřesňuje zpráva.

Pozor na psychické problémy

Ředitel Europolu Rob Wainwright ale s odkazem na nový výzkum upozornil, že „asi 35 % pachatelů takovýchto samostatných útoků, ke kterým došlo mezi lety 2000 a 2015, trpělo nějakým druhem mentální poruchy."

To byl podle zprávy Europolu i případ Mohameda Lahaouaieje Bouhlela, teroristy z Nice, který měl „trpět vážnou psychiatrickou poruchou a podstupoval v tomto ohledu léčbu".

„IS útoky podpořil, ale napojení pachatelů na skupinu není zcela jasné. Navzdory faktu, že mnoho pachatelů samostatných útoků připisuje své činy náboženství a víře, potenciální role psychických problémů by se neměla přehlížet," dodává Europol.

Džihádistický terorismus jako hlavní hrozba

V rámci teroristických útoků bylo v minulém roce celkem zraněno 360 lidí, 151 jich bylo zabito. Jedná se o značný nárůst oproti roku 2014, kdy byli zabiti čtyři lidé a šest jich bylo zraněno. Zpráva také poukazuje na fakt, že až na případ jednoho úmrtí byly všichni lidé z těchto útoků zabiti důsledkem džihádistického terorismu.

Zpráva také z většiny vyvrátila tvrzení, že se teroristé do Evropy dostávají spolu s uprchlíky. To byl sice případ dvou pachatelů teroristických útoků v Paříži z minulého roku, zpráva ale uvádí, že „dosud neexistují žádné konkrétní důkazy, které by ukazovaly, že teroristé systematicky využívají příliv uprchlíků, aby se do Evropy nepozorovaně dostali."

Wainwright varuje, že větší nebezpečí představují lidé, kteří se vydali do míst konfliktu bojovat po boku teroristických skupin – dle jeho slov se jich nyní zpět do Evropy vrátila jedna třetina. Varuje, že by tito lidé v Evropě mohli páchat teroristické činy, nebezpečí představuje také jejich potenciální znalost používání chemických zbraní. Vzrostl také počet žen, které odchází do Sýrie a Iráku.

Témata:  Europol terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy