Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvuky rudé plany? Rover NASA pro misi na Mars jde do finále

Tmavé čáry na příkrém svahu kráteru Garni na Marsu označují místa, kudy podle NASA i v současnosti proudí voda v tekutém stavu. Snímek pořídila sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).
Tmavé čáry na příkrém svahu kráteru Garni na Marsu označují místa, kudy podle NASA i v současnosti proudí voda v tekutém stavu. Snímek pořídila sonda Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington - Vozítko agentury NASA, s pracovním názvem 2020 Mars, míří v přípravách na svou misi do finální projektové a stavební fáze.

Pokud vše půjde podle plánu, šestikolový robot odstartuje v srpnu 2020 a přistane v únoru 2021 na místě, které ještě bude určeno. Pak bude dva roky zkoumat povrch Marsu, napsal server Space.com.

"Až tam budeme, realizujeme hlavní vědecký cíl této mise - pátrat po známkách života," říká projektový vědec mise Mars 2020 Kenneth Farley z Kalifornského technického institutu v Pasadeně.

Dnešní marsovský povrch je studený, suchý a plný radiace, ale ne vždy tomu tak bylo. Například robotický rover NASA Curiosity objevil, že v obřím kráteru, kde přistál, byl před miliardami let možná obyvatelný jezerní systém. Takže vozítko 2020 Mars bude pomocí několika ze svých sedmi vědeckých přístrojů zkoumat stopy někdejšího - nikoli současného - života na Marsu.

"Mars 2020 je teprve prvním krokem v případné operaci více misí, při níž by byly z Marsu na Zemi přepraveny pečlivě vybrané vzorky," uvedl Geoffrey Yoder, jeden z vedoucích pracovníků americké vesmírné agentury ve Washingtonu.

Představitelé NASA rovněž uvádějí, že rover 2020 Mars bude vybaven přístrojem MOXIE (Mars Oxygen In-Situ Resources Utilization Experiment), který bude vyrábět kyslík z marsovské atmosféry, bohaté na oxid uhličitý. Předvede tak technologii, kterou příští výzkumníci budou moci na rudé planetě využít.

Poprvé uslyšíme zvuky Marsu

Vozítko 2020 Mars bude z velké části vycházet z Curiosity, což umožní ušetřit peníze na vývoj a výrobu dílů. Mise Curiosity stála 2,5 miliardy dolarů (přes 61 miliard korun) a NASA chce, aby náklady roveru 2020 Mars se pohybovaly kolem 1,9 miliardy dolarů.

Využit bude i přistávací systém s padákem a jeřábem, který v srpnu 2012 bezpečně spustil Curiosity na povrch Marsu. U nového přístroje se počítá s určitými vylepšeními, jež umožní lepší navigaci a přesnější přistání.

Sestup a přistání budou navíc zdokumentovány dosud nevídaným způsobem, a to díky údajům získaným řadou optických přístrojů a také mikrofonem. "Veřejnost tak bude mít velkou příležitost poprvé slyšet zvuky Marsu. A vědci získají užitečné technické informace," řekl náměstek projekčního ředitele v JPL Matt Wallace.

Témata:  Mars 1 NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy