Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mexiku byl objeven vodní tunel z doby Mayů. Vede až do "pekla"

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Mexiko - V lokalitě Palenque na jihu Mexika archeologové narazili na podzemní vodní tunel vybudovaný pod Chrámem nápisů, ve kterém je i hrobka mayského vladaře Pakala.

Ruiny města Palenque patří k nejimpozantnějším mayským památkám. Leží v jihomexickém státě Chiapas a ve výšce téměř 3000 metrů nad mořem.

Zdroj: YouTube

Vedoucí výzkumu archeolog Arnoldo González Cruz uvedl, že výzkumníci věří, že hrobka a chrám byly nad vodním zdrojem vybudovány záměrně, a to mezi léty 683 a 702 našeho letopočtu. Tunel vedl vodu pod pohřební komorou a umožnil Pakalovu duchovi cestovat do podsvětí.

Pozornost odborníků se soustředila i na řezbami zdobený sarkofág, do kterého byl Pakal uložen a o němž si někteří mylně myslí, že zobrazuje mayského vladaře, jak sedí ve vesmírné lodi. González však vysvětlil, že nápisy nalezené v hrobce říkají v překladu toto: "bůh povede zemřelé do podsvětí, ponoří je do vody, takže tam budou přijati."

Témata:  Mexiko Mayové archeologové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy