Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prstence Saturnu se ohýbají? NASA zachytila podivný úkaz

Podivné zahnutí prstenců Saturnu (autor: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)
Podivné zahnutí prstenců Saturnu (autor: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington – Když se podíváte pozorně na fotografii níže, uvidíte něco velmi zvláštního. Vzdálené prstence, které projdou za planetou, se podivně ohnou. Jak se to může stát?

Tahle fotografie ohnutí prstenců A a F byla vyfocena sondou Cassini z velké vzdálenosti již před měsícem. NASA až dnes snímky zveřejnila a přidala rovnou vysvětlení, jak píše server Gizmodo. Ve skutečnosti se neohýbají, jen se jedná o optický klam, za který může velká jasnost prstenců.

Saturnův prstenec pohltí velmi značné množství světla. I když je většina pohlcena atmosférou, stává se velmi často, že světlo projde atmosférou. Atmosféra se pak změní na obří čočku a ohne světlo. Ve výsledku to pak vypadá, že se Saturnův prstenec ohýbá, ve skutečnosti je ale rovný.

Prstence Saturnu mají celkový průměr neuvěřitelných 420 tisíc kilometrů, tlusté jsou ale jen několik stovek metrů. Tvoří je ledové úlomky prachu a kamení s průměrem maximálně několik metrů.

Témata:  Saturn vesmir

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy