Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokémon GO má pozitivní vliv na zdraví. A to jak fyzické, tak i psychické

Pokémoni jsou zkrátka všude, i na ulici
Pokémoni jsou zkrátka všude, i na ulici
Foto: EuroZprávy.cz

Odborníci se blíže podívali na hit léta Pokémon GO a zjistili, že hra má mnohem větší vliv na zdraví, než jen to, že hráče dostane ven od počítačů. Mnoho hráčů hlásí i zlepšení psychiky a odeznění depresí.

Podle serveru Health.com Pokémon GO povzbuzuje lidi s duševními problémy, kteří navíc tráví čas venku, což jím pomáhá více, než kdyby byli zavřeni doma. Uvedli příklad 18 leté Ari, která tři roky trpí úzkostí a depresemi tak moc, že se bála opustit dům. Až Pokémon GO ji dal pomocnou ruku a dokázal ji dostat ven. „Byla jsem hodiny venku a těšilo mě to, když jsem chytila Pokémona, cítila jsem nával dopaminu," řekla.

Psycholog Ben Michaelis řekl, že není překvapen takovými zprávami. Prý už také viděl jednoho ze svých pacientů, jak mu hra dokázala pomoc. Dodal, že hra pomůže hlavně lidem s mírnou až středně těžkou úrovní úzkosti a deprese.

Hra poskytuje motivaci jít ven a objevovat svět pomocí imaginárních postaviček. Může také poskytnout lidem dost rozptýlení od strachu a jiných problémů. A jak už jsme nedávno psali, studie ukázala, že i krátký čas strávený venku velmi pozitivně ovlivňuje zdravotní stav.

Hraní propadl také profesor Matt Hoffman, který nyní popsal hru z lékařského hlediska. „Co začalo jako normální hra, se velmi rychle stalo mým koníčkem, který navíc poskytuje zdravotní výhody pro mé tělo," řekl Hoffman pro server Science Daily.

Pokémoni také sdružují lidi a poskytují tak příležitost pro sociální interakci. Zvyšují také pocit sounáležitosti. Pomáhá také v rodinných vztazích, kdy může smazat technologické mezery, na které už mnozí rodiče nestačí reagovat.

„Jedná se o relativně nenásilnou hru, viděl jsem mnoho rodin, které se společně vydaly lovit Pokémony. Dokáže dostat celé rodiny z gauče do přírody," dodal Hoffman.

Témata:  deprese zdraví Pokemon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy