Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kbelíková výzva měla smysl. Vědci hlásí význámný objev

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Vědcům se podařilo identifikovat nový gen NEK1, který je spojen s amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). K objevu přispěla také kbelíková výzva.

V létě 2014 více než 17 milionů lidí nahrálo na facebook svá "kbelíková videa", včetně mnoha celebrit, a vyzývali ostatní k zapojení do této akce. Výzvy shlédlo asi 440 milionů lidí po celém světě.

Cílem nepřehlédnutelné kampaně bylo získat peníze na výzkum ALS, což je onemocnění mozku způsobující degeneraci a ztrátu buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Pacient posléze znehybní při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nejsou dosud zcela známy.

"Kbelíková kampaň" vynesla od lidí 115 milionů dolarů. Tuto výzvu sice někteří kritizovali jako hloupost, ale dokázala získat finanční prostředky pro šest vědeckých projektů.

Expertům se nově podařilo identifikovat nový gen spojený s tímto onemocněním - NEK1. Výsledky výzkumu byly publikovány v odborném časopise Nature Genetics a jde o dosud největší studii k dědičné ALS. To, že se podařilo rozpoznat vliv genu NEK1 na ALS umožní nyní vědcům vyvinout vhodný způsob genové terapie.

Témata:  vědci nemoc Facebook

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy