Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střed naší galaxie je stále zahalen tajemstvím, vědci se nyní znovu přiblížili odpovědi

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.nasa.gov

Windhoek – Střed naší galaxie je fascinujícím i tajemným místem. Observatoř H.E.S.S. v Namibii, kterou provozuje 42 institucí ze 12 různých států, přes deset let soustředila své zkoumání právě na toto místo a získaná data vědcům poskytla neobvyklý pohled na obrovskou černou díru, která se ve středu galaxie nachází. Informoval o tom server Science Daily.

Na Zemi neustále dopadá takzvané kosmické záření, které se skládá zejména z protonů, elektronů a jader atomů hélia. Jak server vysvětluje, kosmické záření má elektrický náboj a je tak odrážen mezihvězdnými magnetickými poli. To značně ztěžuje určení původu tohoto záření.

„Kosmické záření ale interaguje se světlem a plyny v blízkosti jejich zdroje, v důsledku čehož vzniká gamma záření. Gamma záření se pohybuje po přímce a není odráženo magnetickými poli, takže je možné ho vysledovat zpět k jeho původci," vysvětluje dále server. Právě na detekci tohoto záření a sledování jeho původu se soustředí observatoř H.E.S.S. (High Energy Stereoscopic System).

Již dříve bylo zjištěno, že kosmické záření o energii do 100 teraelektrovoltů vzniká například z pozůstatků supernov a v mlhovinách kolem pulsarů. Měření ale naznačila, že by měl ve vesmíru být i zdroj záření o energii až jednoho petaelektronvoltu.

Údaje z observatoře H.E.S.S. nyní naznačily, že by tímto zdrojem mohla být obrovská černá díra, která se nachází ve středu naší galaxie. Jednalo by se tak o kosmický urychlovač částic, který dokáže částice urychlit na energetické hodnoty stokrát vyšší, než jsou vědci schopni v člověkem postaveném urychlovači na Zemi.

Témata:  vesmir galaxie astronomie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy