reklama

Pod pojmem internet si každý z nás představí celosvětovou síť prakticky neomezeného množství informací. Lze se k němu připojit odkudkoliv a najít na něm téměř vše, co člověk hledá. A co nelze nalézt na internetu, najdou šikovní uživatelé na takzvaném "deep webu", to je ale úplně jiná kapitola.

Severokorejský internet je však zcela odlišný od toho, jaký známe my. Své o tom ví bezpečnostní technik Uberu Matthew Bryant, který narazil na chybu zapřičiněnou techniky z KLDR a do jejich webu pronikl. Podle serveru CNBC na něm ale nenašel skoro nic.

Severokorejským režimem spravovaná internetová síť má pouze 28 registrovaných domén. Hlavní náplň tamního internetu tvoří zprávy a propaganda, k nalezení jsou však i praktické informace pro obyvatele a kuchařka.

Některé webové stránky patří státní tiskové agentuře KCNA nebo oficiálnímu listu Korejské strany práce Rodong Sinmun. Najdou se zde ale i weby univerzity či státní pojišťovny. Nechybí ani už zmíněná propaganda a informace ze sportu nebo gastronomický portál či server o kultuře a turismu, všechny weby však samozřejmě informují pouze o dění v Severní Koreji.

Jiné stránky jsou v tuto chvíli nedostupné. Na druhou stranu je nutné uznat, že práce severokorejských programátorů vypadá k světu a vzhled webovek se příliš neliší od toho, jaký známe my.

Nejsmutnější na celé věci není jen fakt, že internet má v KLDR pouze 28 stránek, ale také to, že není dostupný pro každého. Ačkoliv je internetová síť zvaná Kwangmjong k dispozici zdarma, mohou ji používat jen vybraní uživatelé. Ostatně ani počítače nejsou v zemi samozřejmostí, chcete-li si nějaký koupit, musíte si prvně vyběhat úřední povolení.