Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podvodníci našli nový trik, jak vylákat čísla platebních karet přes facebook

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

Praha - Antivirová firma Eset varuje před podvodníky na internetu. Přes facebook se snaží získat přihlašovací údaje a čísla platebních karet.

K údajům se dostávají prostřednictvím falešných varování, která zasílají správcům sítí o tom, že účet byl uživateli označen jako podezřelý a musí ho tedy obnovit. Rozesílaná varování mají hlavičku s označením facebookové skupiny Security, která má u administrátorů stránek vzbudit dojem, že je to oficiální upozornění.

Podle firmy Eset je součástí falešných varování odkaz na formulář, na kterém po jeho rozkliknutí čeká správce stránek několik kroků, během kterých se je podvodníci snaží přimět k vložení přihlašovacích údajů, zodpovězení bezpečnostní otázky a zadání údajů o platební kartě.

"Po jejich odeslání však veškerá data putují přímo k útočníkovi," uvedl technický ředitel společnosti Miroslav Dvořák.

Důvodem zmíněných podvodů může být podle něj zisk peněz z platebních karet nebo prodej získané facebookové stránky s vysokým počtem fanoušků, ke které administrátor ztratil přístup.

Témata:  internet podvod Facebook

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy