reklama

Technologický vývoj postupuje kupředu a lidstvo stále vyvíjí nové systémy, technologii, ale také zbraně. Tím se podle Hawkinga ale blíží k jisté záhubě a vyhynutí lidského druhu. Moc času na záchranu už mu ale nezbývá.

Lidstvo podle Hawkinga nepřežije na této planetě dalších 1000 let. Fyzik tvrdí, že klimatické změny, atomové bomby a roboti změní Zemi v neobyvatelnou a budou mít za následek konec lidského druhu.

Fyzik ale má řešení. Pokud chce lidstvo dlouhodobě přežít, musí podle něj založit kolonie na jiných planetách. "Pravděpodobnost katastrofy je sice v následujících letech poměrně nízká, postupem času se ale zvýší," uvedl Hawking na Oxfordské univerzitě v Anglii.

V nejoptimističtějších odhadech podle něj lidská populace zanikne mezi 1000 a 10 000 lety. "Musíme se usídlit na jiných planetách ve vesmíru. Aby konec světa neznamenal i konec lidské rasy. Máme šanci, pokud se dostaneme z planety pryč," dodal Hawking.

Vědec je znám svým nadšením pro vesmír a jeho obsazování, varuje ale, že ani sto let nebude lidem stačit na to, aby vytvořili soběstačné kolonie na jiný planetách. Doporučuje proto začít s vesmírnou kolonizací co nejdříve, aby mělo lidstvo dostatek času na záchranu všeho živého na planetě.

"Nedívejte se dolů na nohy, vzhlédněte ke hvězdám. Snažte se v tom co vidíte najít smysl. Přemýšlejte, proč vesmír existuje. Nezáleží na tom jak složité to je, vždy se najde něco, v čem můžete uspět," dodal fyzik.

Zničí lidstvo roboti?

Hawking už dříve varoval, že umělá inteligence by mohla být ta nejhorší věc, která by mohla lidskou rasu potkat. Vědec je přesvědčen, že vzestup inteligentních strojů by mohl mít pro lidstvo katastrofální následky.

"Vývoj plně umělé inteligence by mohl znamenat konec lidstva", obává se fyzik. Zároveň ale tvrdí, že by to mohlo být i to nejlepší, co se nám kdy stalo.

"Potenciální výhody vytvoření umělé inteligence jsou obrovské," cituje Hawkingova slova server Express. "Nemůžeme předvídat, čeho bychom mohli dosáhnout, kdyby byla naše mysl umocněna umělou inteligencí," vysvětluje.

Varoval také, že vytvoření umělé inteligence „může být to poslední, pokud se nenaučíme kontrolovat rizika". "Vedle výhod ale přinese také nebezpečí, stejně jako třeba mocné autonomní zbraně. Přinese také velké narušení naší ekonomiky. A do budoucna by umělá inteligence mohla rozvíjet svou vlastní vůli - vůli, která bude v konfliktu s tou naší," varuje vědec.

"Stručně řečeno, vzestup mocné umělé inteligence bude buď to nejlepší, nebo nejhorší, co se kdy lidstvu stalo. Zatím ještě nevíme, která varianta to bude," uvedl Hawking s tím, že potenciál umělé inteligence je neomezený, a že „neexistuje žádný hluboký rozpor mezi tím, čeho lze dosáhnout prostřednictvím biologického mozku a čeho lze dosáhnout pomocí počítače," dodal.