Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Antarktida se rozpadá na kusy? Vědci objevili obří trhlinu

Ledovec, ilustrační fotografie
Ledovec, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

New York - Američtí vědci z NASA objevili v antarktickém ledu obří trhlinu o délce více než stovky kilometrů. Domnívají se, že je základem pro rozpad ledového kontinentu.

Antarktida se do podoby, jakou známe dnes, utvořila před 10 tisíci lety. Je však možné, že za dalších 10 tisíc let už z níc nezbyde, a možná k tomu dojde ještě dříve. Vlivem oteplování dochází k tání obrovských kusů ledu a vědci nyní mají důkaz, který jejich slova potvrzuje.

Odborníci z Amerického úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) objevili v jednom jednom z antarktických ledovců obrovskou trhlinu dlouhou 112 kilometrů. Obávají se, že tato prasklina svědčí o započatém rozpadu obrovského ledového masívu.

Trhlina je přes 100 metrů široká a zhruba půl kilometru hluboká. Podle odborníků se objevila loni nebo v předminulém roce a svědčí o utváření obřího ledovce o ploše 6,5 tisíce čtverečních.

Vědci se také obávají, že rozpad antarktických ledovců urychlí jejich tání a sesuvy, což bude mít za následek postupné zvedání hladiny moří. Právě hrozba tohoto typu je mnohem větší, než se dříve myslelo. Podle výzkumu vědci podcenili vliv atmosférického globálního oteplování antarktických ledových příkrovů a soustředili spíše na ohřívání vody než vzduchu.

Nedávný výzkum zveřejněný v časopise Nature a prováděný vědci na univerzitě v Massachusetts a Pensylvánii totiž uvádí, že hladina moří by se měla v následujícím stolejí zvednout o více než metr. To je dvojnásobek toho, co uváděla například studie OSN.

Témata:  Antarktida NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy