Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Astronomové očekávají v příštím roce řadu zajímavých úkazů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Astronomické úkazy budou oproti letošku v roce 2017 podle vědců bohatší. Nový rok začne hned zajímavostí, protože v noci z 31. prosince na 1. ledna bude po 0:59:59 středoevropského času (SEČ) vložena jedna sekunda navíc.

Lidé se mohou po celý rok těšit na aktivní meteorické roje, možná uvidí i známé komety a zažijí dvě zatmění Měsíce. Prvním významným astronomickým úkazem roku bude maximum meteorického roje nazvaného Kvadrantidy, a to v noci ze 3. na 4. ledna, řekl ČTK mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Nový rok začne ve světovém čase o sekundu později. Mezinárodní služba rotace Země (IERS) totiž zveřejnila ustanovení přestupné sekundy na rok 2016 a 2017. Po sedmadvacáté od jejího zavedení v roce 1972 se tak v jeden okamžik najednou posune na celém světě čas o jednu sekundu a platit to bude i pro Českou republiku.

Příští rok budou dobré pozorovací podmínky pro několik meteorických rojů. Ten první - Kvadrantidy vrcholí už v úterý 3. ledna za minimálního rušivého vlivu měsíčního svitu, který zapadne ještě před půlnocí. "Na tmavé obloze daleko od měst proto uvidíme v době okolo maxima, v noci z 3. na 4. ledna, až 60 meteorů za hodinu," řekl Suchan. Znovu se Kvadrantidy budou moct takto dobře pozorovat až za dva roky.

Po půlnoci z pátku na sobotu 10. na 11. února nastane polostínové zatmění Měsíce, v tomto případě na hranici už částečného zatmění. "V první polovině února nás čekají nejlepší podmínky pro sledování komety 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková, která byla spoluobjevena československými astronomy Antonínem Mrkosem a Ľudmilou Pajdušákovou v roce 1948," doplnil.

Na konci února budou pozorovatelé moci spatřit druhou nejznámější kometu vůbec - kometu 2P/Encke, která se ke Slunci vrací na své krátkoperiodické dráze každých 3,3 roku.

Léto bude bohaté na nejkrásnější část Mléčné dráhy, vědci také předpokládají, že dobrou viditelnost by mohl mít Saturn. Jedním z nejlákavějších úkazů v příštím roce bude také částečné zatmění Měsíce, které se očekává 7. srpna.

Témata:  astronomie zatmění Měsíce vesmir

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy