reklama

V uplynulých zhruba 15 letech, kdy se o to vědci po celém světě snaží, se to nikomu nepodařilo, my jsme první, řekl ČTK vedoucí laserového centra HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy Tomáš Mocek. Výkon 1000 wattů umožní, aby laser pracoval daleko rychleji a efektivněji, tedy opracovával větší plochy materiálů. Jeho vlastnosti už chtějí vyzkoušet firmy z Česka i zahraničí například v leteckém průmyslu.

"Firmy na nás celý tento rok tlačily a chtěly to využít, takže zájem je veliký. My se těšíme, že ve druhém čtvrtletí (2017), až se s tím spřátelíme a poznáme jeho slabiny, ho okamžitě nabídneme," uvedl Mocek. Služby laseru nové generace, nazývaného Bivoj, mohou využít firmy nejen z letectví, ale všude tam, kde je potřeba zlepšit vlastnosti speciálního kovového materiálu, protože přístroj má velký a okamžitý výkon.

Bivoj po tři roky navrhovali a konstruovali Britové v Central Laser Facility (CLF). Na konci roku 2015 převezli rozebraný přístroj do Česka a od letošního ledna ho v Břežanech spolu s Čechy zpátky sestrojili, testovali a dovedli do špičkových parametrů. Výzkum financovalo nové centrum HiLASE, které je součástí vědecké infrastruktury s centrem ELI.

Mocek vysvětlil, že laser zvládá vystřelit deset ran za sekundu, přičemž jednou ranou umí zpevnit povrch oceli o ploše větších hodinek tak, že ocel v šoku úplně změní svoje vlastnosti a díky tomu déle vydrží. "Takový materiál bude jednou výhodné použít třeba v letadle, které díky němu bude déle létat a bude mnohem bezpečnější než dnes," dodal. Schopnosti Bivoje mohou využít také výrobci laserové optiky nebo tenkých vrstev, kterým umí přesně změřit mez poškození nějakého nového materiálu.