Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Voda nemá tři skupenství, zjistili vědci v USA

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Washington – Učili jste se ve škole, že voda má tři skupenství, pevné, kapalné a plynné? To, co se zdálo být jasnou skutečností, nyní díky novému objevu už zřejmě neplatí. S odkazem na Ministerstvo energetiky Spojených států amerických a výzkum vědců z Národních laboratoří Oak Ridge to uvedl server Phys.org

Server vysvětluje, že s pomocí rozptylování neutronů a počítačových modelů vědci u vody odhalili nové a neobvyklé chování, které neodpovídá ani jednomu z dosud známých skupenství.

Jde o molekuly vody v minerálu berylu, které jsou uvnitř šestiúhelníkových extrémně malých kanálků, které mají průměr 5 angstromů, což je jedna miliardtina metru. Tato voda se nachází v takzvaném tunelujícím stavu.

Tento stav lze popsat pouze s pomocí kvantové mechaniky a v našem běžném světě nemá obdoby. Částice totiž v tomto stavu prochází potenciálovou bariérou, která má energii vyšší než samotná částice.

Díky objevu tohoto skupenství vody by podle serveru vědci měli být schopni lépe popsat chování vody ve velmi stísněných prostorách.

Lawrence Anovitz, spoluautor studie, uvedl: „Tento objev představuje nový základ pro naše chápání toho, jak se voda chová a jak využívá energii. Je také zajímavé si představit, že molekuly vody ve vašem prstýnku s akvamarínem nebo smaragdem, což jsou modré a zelené varianty berylu, provádějí stejný pohyb kvantového tunelování, jaký jsme viděli při našem experimentu.

Témata:  vědci objev voda

Aktuálně se děje

4. května 2024 19:34

Policie vyšetřuje vykolejení vlaku bez strojvedoucího u Klínce

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy