Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Existuje tajemná planeta Devět? Záhada může být rozlousknuta již velmi brzy

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Londýn - Tajemná planeta Devět nedá astronomům a fyzikům spát už dlouhé měsíce. Podle nadšenců existuje a nachází se daleko za Plutem, podle skeptiků už v naší Sluneční soustavě žádná další planeta není. V rámci nového výzkumného projektu se proto do rozluštění této záhady pustilo hned 60 tisíc lidí, kteří našli nejen jednu, ale hned čtyři nové kandidáty.

Planeta Devět je označení pro planetu, která by se mohla stát novou součástí naší soustavy. Měla by se pohybovat někde za Plutem a dosahovat velikosti Neptunu, tedy několikrát překonat planetu Zemi. Předpokládá se také, že její povrch bude vzhledem k velké vzdálenosti od Slunce zmrzlý, Problém je v tom, že planetu Devět nikdy nikdo neviděl.

Vědci si totiž stále nejsou jisti, zda planeta Devět skutečně existuje. Všechny indicie jsou založeny na podivných pohybech jiných objektů daleko od Slunce a sama planeta nemusí vyzařovat příliš velké záření. Předpokládá se, že její oběžná dráha je poměrně rozsáhlá a zmatená, což brání tomu, aby byla "devítka" zachycena dalekohledy a teleskopy. 

Skupina amatérských astronomů proto vytvořila projekt Zooniverse, v rámci kterého se snažila planetu objevit. Třídenního lovu, který proběhl pod záštitou observatoře Siding Spring Australské národní univerzity, se zúčastnilo na 60 tisíc lidí z celého světa a živě jej přenášela například televize BBC. Výsledek? Planety byly "nalezeny" hned čtyři.

Amatérští astronomové, kteří měli k dispozici data z teleskopu SkyMapper, pomohli identifikovat více než čtyři miliony objektů v naší sluneční soustavě. Našli ale také čtyři potenciální kandidáty na záhadnou planetu Devět.

Podle vědeckého serveru Futurism tak projekt předložil nepřímé důkazy, že planeta o velikosti Neptunu skutečně existuje. Problém je v tom, že je zhruba tisíckrát méně viditelná, než Pluto. 

"S pomocí desítek tisíc dobrovolníků jsme pořídili statisíce snímků. Překonali jsme čtyřletý pokrok za pouhé tři dny," hodnotí projekt vědec z australské univerzity Brad Tucker. 

Co se planety Devět týče, nalezené kandidáty nyní musí prozkoumat vědci a zjistit, jestli jde o skutečné planety, z nichž by jedna mohla být onou záhadnou planetou. Odborníci přesto vyzývají amatérské astronomy, aby se i nadále zapojovali do lovu na planetu Devět a pokusili se jí najít. 

Chceme ji vůbec nalézt?

Zatímco část vědců je honem za novou planetou posedlá, jiní upozorňují na vážná rizika, která by její nalezení přineslo. "Existence vzdálené masivní planety by mohly zásadním způsobem změnit osud sluneční soustavy," tvrdí podle serveru The Telegraph doktor Dimitri Veras z University of Warwick. Opírá se o fakt, že Slunce umírá, a až se tak za sedm miliard let stane, sluneční inflace pohltí Merkur, Venuši a zřejmě i Zemi, načež se promění v bílého trpaslíka.

Dosud se myslelo, že právě Zemí by zkáza naší soustavy skončila a ostatní planety by byly "bezpečně vytlačeny" do vesmíru. Planeta Devět ale může celý scénář změnit. "Zejména Uran a Neptun již nemusí být v bezpečí před smrtelnými křečemi z umírajícího Slunce. Osud Sluneční soustavy bude záviset na hmotnosti a orbitálních vlastnostech Planety devět," dodal Veras.

Na základě simulace zkázy planetárního systému se přesto předpokládá, že alespoň jedna planeta naší sluneční soustavy by sluneční smrt přežila. Ukazuje se ale, že čím dále a čím větší je poslední planeta, tím horší konec naši soustavu čeká.

Témata:  vesmir vědci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy