Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Urychlovač částic poskytl pozoruhodné měření. Bude objevena nová částice?

Urychlovač částic, ilustrační fotografie
Urychlovač částic, ilustrační fotografie
Foto: CERN

Bern – Už od prosince minulého roku, kdy se ve výsledcích měření Velkého urychlovače částic (LHC) objevily pozoruhodné údaje, vědci spekulují, co tato měření znamenají a zda budeme brzy svědky objevu nové částice. Jak informoval server Science News, čtyři nové studie se snaží vysvětlit, co by mohlo fyziku v budoucnu čekat.

Vše způsobila zvláštní odchylka ve výsledcích dvou měření na LHC. Ta by naznačovala existenci nové částice, která by se rozpadala na dva fotony.

Takováto vlastnost ale neodpovídá žádné známé či předpovězené částici. Pokud by se tak existence této částice prokázala, což zatím ještě jisté není, jednalo by se o zcela novou částici. Její existenci se již nyní snaží vysvětlit stovky studií a teorií.

Čtyři nové studie, které byly zveřejněny v Physical Review Letters, se snaží shrnout nejpravděpodobnější vysvětlení.

Zřejmě nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že se částice skládá z menších prvků, podobně jako jsou protony a neutrony tvořeny kvarky. Nová částice by tak byla tvořena kvarkům podobnými částicemi, které by dohromady držel nový typ síly.

Mohlo by také jít o částici podobnou Higgsově bosonu, jehož hmotnost by byla šestkrát větší. Jiní vědci se pak domnívají, že jde o graviton, částici přenášející gravitaci.

Problém podle serveru vidí vědci v tom, že žádná z těchto teorií příliš nezapadá do žádné hlavní částicové teorie. I z toho důvodu jsou někteří vědci skeptičtí a domnívají se, že jde namísto nového objevu jen o chybu měření.

Pravdu o možné nové částici se svět fyziky i veřejnost zřejmě dozví v létě, kdy budou k dispozici data z nových měření.

Témata:  CERN urychlovač částic fyzika

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy