Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NASA zahájila závěrečnou fázi mise Cassini u planety Saturn. Sonda k ní letěla sedm let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.nasa.gov

Washington - Americká NASA spustila poslední fázi mise Cassini, která skončí letos 15. září řízeným pádem stejnojmenné sondy a jejím zánikem v horních vrstvách atmosféry planety Saturnu.

Program začal v říjnu 1997 vypuštěním dvojsondy Cassini-Huygens, která na oběžnou dráhu kolem Saturnu dorazila v roce 2004. O Vánocích téhož roku se od Cassini oddělil Huygens, který pak v polovině ledna úspěšně přistál na Titanu. O největším Saturnovu měsíci shromáždil a předal na Zemi množství vědeckých poznatků, než své poslání podle plánu ukončil.

Sonda Cassini dosud pokračuje v kroužení kolem soustavy Saturnu a v jejím průzkumu. Pokyny vyslané v noci na dnešek zahájily závěrečnou etapu programu, kterou NASA označuje jako Velké finále.

Nadcházející přiblížení družice k Titanu, naplánované na 22. dubna, změní její letovou dráhu a zahájí tak poslední sérii 22 průletů neprobádanou mezerou mezi planetou a jejími prstenci, která je široká 2400 kilometrů. První průlet by se měl uskutečnit 26. dubna.

"Žádný vesmírný přístroj dosud touto unikátní oblastí neproletěl," řekl k Velkému finále projektu Cassini člen vedení vědeckých misí ve washingtonském ústředí NASA Thomas Zurbuchen.

K úspěchům mise Cassini patří kromě významných informací o Titanu například i poznatky o existenci vody na dalším měsíci Saturnu Enceladu. Sonda předloni v říjnu zdárně proletěla oblakem par a zmrzlých částic vody tohoto tělesa, přičemž odebrala jejich vzorek. Díky tomu se podařilo zjistit, že pocházejí z oceánu, který se nachází pod ledovým příkrovem planety.

Témata:  Saturn NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) vědci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy