Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nachází se neznámý život pod našima nohama? Chystá se expedice do středu Země

Zemi moc dobře známe. Co je ale uvnitř?
Zemi moc dobře známe. Co je ale uvnitř?
Foto: Pixabay

MAGAZÍN – I když to muže znít jako zápletka ze sci-fi filmu, opak je pravdou. Japonci se rozhodli, že provrtají zemskou kůru a dostanou se až k plášti. Pokud se jim to povede, bude to první takový úspěšný projekt v historii.

Vědci za japonské Národní agentury pro výzkum a vývoj v oblasti mořského výzkumu a vývoje (JAMSTEC) mají v úmyslu stát se prvními lidmi v historii, kteří dosáhnou zemského pláště. Již dříve byli lidé schopni vrtat velice hluboko ale nikdy ne dost na to, aby prorazili zemskou kůru a dostali se ke svrchnímu plášti.

Japonští vědci věří, že se jim to podaří a na pomoc si berou speciální vrtného plavidlo Chikyu, které se má dostat skrz šest kilometrů silnou oceánskou kůru a která se má provrtat přímo k roztavené vrstvě zemského pláště, píše server stanice Fox News.

#Jamstec plan to drill 6km into earth's crust in attempt to become first to reach the mantle, source Jamstec pic.twitter.com/0SBv5y12Tt

— Colm McGlinchey (@ColmMcGlinchey) 8. dubna 2017

Experti doufají, že se jim díky tomu podaří dozvědět více o formování naší planety a materiálů, které tvoří plášť a které jsou stále neznámé. Tento projekt může pomoci nejen Japoncům lépe předvídat přírodní katastrofy, jako jsou zemětřesení a sopečné erupce. Mezi konkrétní úkoly patří zjistit, jak se vůbec vytvořila zemská kůra a také v jaké hloubce existuje či může existovat mikrobiální život.

V současné době existují tři různá potenciální místa vrtání - všechny leží v Tichém oceánu. Jednou z možných oblasti je pobřeží Havaje, další leží u Kostariky a třetí blízko Mexika.Už v roce 2007 přinesl výzkum oblasti mezi Kapverdskými ostrovy a Karibským mořem zajímavé poznatky, když se zjistilo, že tam zemská kůra prostě chybí a svrchní plášť je přímo odhalen.

Speciální loď se musí dostat na dno moře do hloubky asi 3,5 až 4,5 kilometru a pak skrze trubici pak vrtat dalších 6 kilometrů. „Je to největší vrtná loď v naší oblasti vědy, takže kapacita vrtání je třikrát delší nebo hlubší, než u předchozích plavidel,“ řekl výzkumník JAMSTEC Natsue Abe stanici CNN.

Přestože jsou přípravy na projekt v plném proudu, nepředpokládá se, že by vrtání začalo dříve než kolem roku 2030. Do té doby výzkumníci musí pracovat na několika technických detailech, kterým budou čelit. Expedice vyjde asi 60 miliard jenů (asi 540 milionů dolarů) s spolufinancuje ji i japonská vláda, která doufá, že se díky ní zlepší přesnost předpovědí zemětřesení, jimiž právě Japonsko velice trpí. 

Témata:  Japonsko Země vědci

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy