Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Google má přístup k téměř 2 milionům zdravotním údajům. K čemu je využívá?

Logo společnosti Google
Logo společnosti Google
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Washinton – Výsadní postavení společnosti Google na technologickém trhu, které mu dává i přístup k obrovskému množství potenciálně citlivých osobních údajů, dělá starosti mnoha lidem. Server New Scientist nyní upozornil na skandální odhalení, že Google má zřejmě přístup k citlivým zdravotním údajům o 1,6 milionu lidí ve Velké Británii.

Jak server vysvětluje, údaje o pacientech společnosti Google předala britská Národní zdravotní služba (NHS). Měla tak učinit v rámci spolupráce, která by měla společnosti patřící Googlu s názvem DeepMind pomoci vytvořit systém včasného varování a monitoringu pro pacienty s onemocněním ledvin.

Ačkoliv bylo toto oficiálně oznámeno už v únoru, server s odkazem na nově získaný dokument varuje, že společnost DeepMind získala přístup nejen o údajích o onemocněních ledvin, ale ke kompletním zdravotním záznamům 1,6 milionu pacientů včetně jmen.

Ačkoliv Google v reakci na odhalení uvedl, že potřebuje veškerá tato data, někteří pacienti by touto zprávou mohli být znepokojeni. Záznamy totiž mimo jiné zahrnují i údaje o tom, kde se pohybovali nebo kdo je přišel navštívit.

Jak server dodává, podle dohody Google nemůže data použít jinde než pro tento konkrétní projekt a je vázán data po vypršení dohody v září roku 2017 smazat.

Témata:  Google zdravotnictví Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy