Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci získali data o černé díře. Dokázali změřit rychlost mraků kolem ní

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Astronomický ústav AV ČR

Santiago de Chile – Černé díry patří k nejtajemnějším objektům v našem vesmíru. Ačkoliv existují teorie a výpočty ohledně jejich fungování a podstaty, jednoznačná data zatím vědcům chybí. Nyní se jim ale podařilo získat data o obrovské černé díře. Informoval o tom server Science Alert.

Černé díry se obvykle nachází v centru galaxií. Vědcům se nyní za využití satelitů ALMA (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array) v Chile podařilo získat data o hmotě černé díry, která se nachází v galaxii NGC 1332.

NGC 1332 je od nás vzdálená 73 milionů světelných let a černá díra, která se v ní nachází, je 660 000 000krát hmotnější než naše Slunce. Okolo ní krouží mrak plynů při rychlosti asi 1,8 milionů kilometrů za hodinu.

Díky změření této rychlosti jsou vědci schopni určit, jak hmotné je jádro této černé díry. Ačkoliv tento oblak nevyzařuje žádné astronomy zachytitelné světlo, podle serveru slabě září na vlnových délkách, které je ALMA schopen zachytit.

Vědci doufají, že větší porozumění takovýchto supermasivních černých děr jim pomůže lépe pochopit, jak vznikají galaxie.

Témata:  Černé díry vesmir

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy