Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackeři na Ukrajině útočili na infrastrukturu

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kyjev - Hlavním cílem rozsáhlého kybernetického útoku, který v úterý zasáhl kromě ukrajinských a ruských podniků i západní Evropu a Spojené státy, byla ukrajinská infrastruktura.

Agentuře Reuters to dnes řekl vysoký představitel ukrajinské policie. Hackeři prý pravděpodobně instalovali škodlivý malware, který využijí pro budoucí sabotáže.

Výpadek počítačového systému v důsledku hackerského útoku zaznamenaly soukromé i vládní instituce přibližně v 60 zemích po celém světě. Nejvíce však piráti udeřili na Ukrajině, kde se podle antivirové společnosti Eset nacházelo 75 procent zasažených počítačů. Hackeři za odšifrování počítačové sítě požadovali 300 dolarů (zhruba 7000 Kč) .

Podle ukrajinských politiků za počítačovými útoky pirátů stojí Rusko, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov však obvinění označil za nepodložená. Kyjev obviňoval Moskvu i z předešlých dvou kybernetických zásahů na Ukrajině.

Podle bezpečnostních expertů cílem útoku bylo instalovat do ukrajinských vládních i komerčních počítačů takzvaný malware, škodlivý program sloužící k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Spíše než pro vydíraní pak hackeři využijí program pro budoucí sabotáže, tvrdí odborníci.

Podle zdroje agentury Reuters v ukrajinské policii jsou požadavky na výkupné pouze zástěrkou. "Vzhledem k tomu, že byl virus modifikován tak, aby zasáhl všechna data a zabránil jejich dešifrování, pravděpodobnost instalace nového malwaru je velmi vysoká," řekl agentuře.

Témata:  hackeři Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy