Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve stáří bystrý mozek? Recept je jednoduchý

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Řím - V roce 2020 bude v Evropě trpět 15 milionů osob senilní demencí. Jak si ve stáří uchovat bystrý mozek? Podle odborníků to není až tak složité, píše italský deník Corriere della Sera.

Dobře jez, směj se, miluj. A k tomu dostatečně spi a hýbej se, radí vědci, jejichž studii publikoval časopis Nature.

"Základní výzkum nám možná uchystá pěkná překvapení, ale dnes bychom místo víry v zázračné léky měli spíše naslouchat radám našich babiček, které se ukázaly být prospěšné našemu mozku," uvádí neurolog Stefano Cappa z Univerzitní školy v Pavii a člen Italské neurologické společnosti.

"Zdravá strava, vyhýbání se cigaretám a alkoholu, pravidelné cvičení a dobrý spánek brání vzniku kardiovaskulárních chorob, ale také demence. V podstatě víme dosud jen málo o tom, jak to funguje. Kdybychom to zjistili, mohlo by nám to pomoci v prevenci. Důležité je chovat se podle těchto pravidel od mládí," říká Cappa.

"Mozek má velké rezervy, jestliže je však všechny znehodnotíme v první části života špatnými návyky, nebudeme je mít ve stáří k dispozici," zdůrazňuje Paolo Maria Rossini, ředitel Institutu neurologie při Katolické univerzitě v Římě.

"Alkohol, omamné látky, poranění hlavy, ale také neadekvátní strava ´otravují´ naši krev a přinášejí do mozku nezdravé látky, které později snižují kognitivní funkce," dodává. V pokročilém věku za to pak zaplatíme demencí.

Co tedy dělá mozku dobře?

"Především zdravá strava, která obsahuje omega-3 mastné kyseliny a antioxidanty a je chudá na cukr. Ořechy, lněná semínka, olivový olej, ovoce a zelenina, vitamin B12 z masa, ryb a mléčných výrobků: výživa zdravá pro mozek není složitá. Pozor na jednoduché cukry, které poškozují neurony. Druhým pravidlem je dostatečný spánek a také cvičení. Chronický stres s sebou nese přetížení hormonů s negativním dopadem na choulostivé mozkové struktury jako hipokampus, který je významný pro paměť," připomíná neurolog Giuseppe Iannoccari.

"Smích prospívá srdci i mysli. Urychluje srdeční tep, zlepšuje krevní oběh. Sto výbuchů smíchu se rovná deseti minutám veslování. Rovněž úsměv dělá dobře, neboť usnadňuje mezilidské vztahy. Sociální síť pak je oporou v těžkých chvílích a chrání před upadáním kognitivních funkcí a před depresí. Jde o přátele z masa a kostí, nikoli o virtuální kontakty na internetu," upozorňuje Rossini.

"V minulosti mohl být člověk ´výkonný´ i s jistým deficitem paměti, protože požadavky byly méně náročné a život nebyl tak dlouhý. Dnes si starý člověk musí pamatovat kombinaci, aby mohl otevřít dveře, PIN, aby si mohl vybrat peníze z bankomatu, dálkové ovládání garáže a další tisíce informací. Pak stačí malé kognitivní problémy a hned se stává méně schopným zorientovat se v životě. Vzniká tak rostoucí podíl analfabetů neschopných čelit složitosti moderní doby," soudí Rossini.

Jak se projevuje stařecká demence?

- chování "bez zábran" a porušování společenské konvence, nepřijatelné chování na veřejnosti

- typické je zde tzv. vypadávání krátkodobé paměti (nemocný si není schopen vybavit, co v poslední době dělal či s kým mluvil apod.)

- narušené časoprostorové vnímání, pacienti bloudí po vlastním bytě, nepoznávání svých blízkých

- pomalé nebo žádné reakce na podněty, únava, ospalost

- typická je náladovost - střídání euforie, depresí, apatičnosti či deliria

- agresivita, sobeckost, zlomyslnost, lhaní

Témata:  zdraví senioři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy